Грета Тунберг позира за "Vogue" и разкритикува модната индустрия

Pinterest LinkedIn +

Шведската екоактивистка Грета Тунберг позира за корицата на скандинавското издание на "Vogue" и не пропусна случая да разкритикува модната индустрия, съобщи BBC.

В кадри, публикувани в Instagram профила на списанието, 18-годишна знаменитост позира в гората с коне. Тя е облечена в бежов костюм, състоящ се от пуловер и панталон, и дълъг тренчкот в същия цвят. Тунберг е снимана и в бял джъмпър и обемиста многоцветна жилетка.

Грета позира за корицата на

Известно е, че в интервюто, придружаващо фотосесията, активистката обвинява представители на модната индустрия, че замърсяват твърде много околната среда и изтъква, че според Организацията на обединените нации (ООН) модната индустрия се нарежда на второ място сред индустриите, които имат отрицателно въздействие върху природата.

В актуалния разговор се отбелязва още, че за производството на облекло се използват около 93 милиарда кубически метра вода годишно. Освен това тази промишленост излъчва осем процента от световния въглероден диоксид в атмосферата. Тунберг също така казва, че повечето марки подвеждат потребителите за екологичната безвредност на продуктите си.

Тийнейджърката подчертава, че за последно е купувала дрехи преди три години, и то от магазин за втора употреба. "Просто заемам неща от приятели", твърди тя.

Сподели.