Статуя на екоактивистката Грета Тунберг вбеси британски студенти

Pinterest LinkedIn +

Статуя на шведската еко активистка Грета Тунберг беше поставена в университета Уинчестър във Великобритания и вбеси студентите, съобщава BBC. Мнението на Студентския съвет е, че платените за творбата 24 000 паунда биха могли да бъдат "по-добре похарчени".

Председателят на Съвета Меган Бол подчертава, че моментът е тежък за всички поради продължаващата пандемия от коронавирус. Много ученици не могат да посещават уроци, принудени са да учат онлайн и се нуждаят от подкрепа. "Призоваваме университета да отдели сумата, похарчена за статуята, за да предостави допълнителна помощ на студентите", казва тя.

От администрацията на образователната институция обаче отговарят, че за статуята не са харчени пари от фонда за подпомагане на ученици и служители. Според професор Джой Картър през последната година университетът е похарчил 5,2 милиона паунда за подкрепа на студенти. Тя се надява, че статуята ще "вдъхнови общността" на университета.

Миналата година беше предложено статуята на Грета Тунберг да замени паметника на шведския крал Карл XII в град Умео. Идеята беше мотивирана от бившия кмет на града Ян Бьоринге, според когото паметникът в чест на монарха е "символ на зверства и остарели ценности".

Сподели.