"Грешките на нашите родители", или как да отгледаме щастливи и уравновесени деца

Pinterest LinkedIn +

Всеки родител допуска някакви грешки в отглеждането на детето си и в това няма нищо неестествено. Нормално е обаче да изпитваме желание да ги сведем до минимум. "Грешките на нашите родители" е книга, чиято цел е да ви помогне да постигнете именно това.

Едва ли има родител, който поне веднъж да не си е помислял: "Не искам да бъда като майка си/баща си!" или: "Не мога да повярвам, че току-що казах на детето си това, което моите родители не спираха да ми повтарят!"

Да бъдеш като родителите си невинаги е лошо, но дори най-добрите и всеотдайни родители допускат някакви грешки. Грешки, които децата им са склонни да повтарят със собствените си наследници, макар да са се заричали стотици пъти, че подобно нещо никога няма да се случи.

В "Грешките на нашите родители" Даниел Дж. Сигъл и Мери Харцел изследват как спомените от собственото ни детство се отразяват на начина, по които отглеждаме децата си. Даниъл Дж. Сигъл е завършил медицина и специализира педиатрия и детска психиатрия, а Мери Харцел е психолог, педиатър и дългогодишен учител. И двамата могат да се похвалят с дългогодишен опит в изучаването на отношенията родители-деца. 

Съвместната им книга, чието пълно заглавие е "Грешките на нашите родители. Как да не ги повтаряме при отглеждането на нашите деца", става бестселър още с първото си издание и се превръща в настолна книга на американските родители.

Една от основните причини за този успех е начинът, по който двамата автори обясняват важността на отделните елементи, формиращи личността, и тяхното значение за развитието на човека. В книгата ще откриете задълбочени научни (но едновременно с това и разбираеми за читателя) отговори на множество въпроси.

Например как се формират спомените ни, как се учим да общуваме с околните, как се изграждат емоционалните връзки, кога запазваме самообладание и кога и защо го губим, както и как всички тези фактори се отразяват върху отношенията деца-родители.

Дори да не сте се замисляли над факта, че собствените ви детски изживявания се отразяват на начина, по който отглеждате децата си, науката е повече от категорична за връзката между двете неща.

Междуличностните отношения влияят пряко на мозъка и именно по тази причина колкото по-добре разбирате собственото си минало, толкова по-лесно ще ви бъде да отгледате уравновесени и щастливи деца.

"Грешките на нашите родители" е резултат от поредица уъркшопи за родители, които обединяват новаторските изследвания на Сигъл за влиянието на общуването върху развитието на мозъка и дългогодишния опит на Харцел в насочването на родители, които се опитват да изградят пълноценни взаимоотношения с децата си.

Даниел Дж. Сигъл и Мери Харцел успяват да ни убедят, че не сме осъдени да повтаряме грешките на родителите си, което е обнадеждаващо за всички читатели. Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Грешките на нашите родители" е ТУК.

Сподели.