Gravity - новата стъпка на Куарон по пътя към Оскарa

Pinterest LinkedIn +

Съвсем не е изненадващо, че Gravity (Гравитация) е определян като един от сериозните претенденти за предстоящите награди на Академията. Не само защото е дело на режисьора Алфонсо Куарон (Alfonso Cuarón), но и защото главните роли са поверени на Джордж Клуни (George Clooney) и Сандра Бълок (Sandra Bullock).

Възторгът, който предизвика новата лента на Алфонсо Куарон (Alfonso Cuarón) още с първия си показ на 70-тото издание на кинофестивала във Венеция, е следствие колкото от техническото съвършенство на лентата, толкова и от дълбоката ѝ емоционалност.

Всъщност Gravity е филм-предизвикателство във всяко отношение - не само защото реалистичното пресъздаване на безтегловността в открития космос е изключително сложно, но и защото изграждането на динамичен сюжет само с двама актьори е не по-малко амбициозна задача.

Куарон, който освен режисьор на филма е и автор на сценария, се е справил блестящо и с двете неща. Той признава, че постигането на техническото съвършенство в пресъздаването на нулева гравитация е било предизвикателство не само за него, но и за студиото и актьорите. Резултатът обаче е спиращ дъха, а Gravity се превърна в абсолютен фаворит на кинокритиците.

Освен сериозния бюджет от осемдесет милиона долара и дългите проучвания на екипа за реалистичността на Gravity допринася и впечатляващото изпълнение на Сандра Бълок (Sandra Bullock), която е вложила сериозни усилия във физическата си подготовка за снимките на филма. Добрата форма, естествено, не е единствената причина ролята на Бълок да бъде определяна като едно от най-добрите изпълнения в кариерата ѝ.

Изграждането на толкова сложен образ, колкото е повереният ѝ от Куарон персонаж, е задача, която би затруднила доста актьори. Още повече че през по голямата част от лентата действието е съсредоточено изцяло именно върху нея. Изненадващо или не, Сандра Бълок се справя брилянтно с ролята, а повечето критици смятат, че е много вероятно с изпълнението си в Gravity да спечели втори "Оскар".

Дори да не сте сред феновете на актрисата, няма как да отречете, че тя определено не се страхува от разнообразни роли. Освен в донеслия ѝ отличието на Академията The Blind Side повечето от вас вероятно са я гледали и в хитовия екшън Speed, драмата Crash, романтични комедии като The Proposal и екшън комедии като Miss Congeniality и летния хит The Heat.

В Gravity Бълок се превъплъщава в образа на доктор Райън Стоун - инженер по биомедицина, чиято първа космическа мисия само за няколко минути се превръща от мечта в кошмар. След като совалката ѝ е разрушена, тя и астронавтът (Джордж Клуни), който ръководи мисията, остават в открития космос, борейки се за оцеляване.

Именно динамиката на действието е едно от най-впечатляващите неща във филма на Куарон. Експозицията на лентата е много кратка, така че в момента на завръзката зрителите неизбежно си задават въпроса: "А сега какво?". Без да издаваме ненужни подробности и да проваляме удоволствието от гледането на лентата, отговорът е - има какво да видите, не се тревожете.

Въпреки че е доста камерен що се отнася до актьорски състав, Gravity съвсем не е лишен от визуална мащабност, допълнително подсилена от 3D ефектите. Силното изпълнение на Сандра Бълок е допълнено от очарователния, както винаги, Джордж Клуни (George Clooney).

Сподели.