Gravity с рекордни приходи в премиерния си уикенд в Северна Америка

Pinterest LinkedIn +

С приходи от почти $60 млн. научнофантастичният трилър на Алфонсо Кураон Gravity с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни оглави новото издание на американската боксофис класация от 7 октомври, разбивайки досегашния рекорд за най-доходоносен премиерен уикенд за филм, издаден през месец октомври.

Той бе регистриран през 2011 г. от Paranormal Activity 3, чийто дебютен уикенд боксофис бе $52,6 млн. Сумата, събрана на касите на 3575 кина, е нов личен рекорд и за двамата актьори, отличени с "Оскар" (Клуни за Syriana (2005) и Argo (2013), а освен това и единственият актьор, номиниран в шест различни категории на наградите на Американската филмова академия; Бълок за The Blind Side (2009).

Част от маркетинговата стратегия на Warner Bros. бе да заложи на изключително високия рейтинг на Gravity – 98/100 в Rotten Tomatoes и 96/100 в Metacritic, а Сандра Бълок персонално хвърли допълнително усилия, за да промотира лентата, привличайки повече зрители от нежния пол от очакваното – 46%. 

Внушителният боксофис на Gravity обаче не се дължи само на интереса на публиката към филма, а и на факта, че 80% от всички продадени билети са били за 3D прожекции, които навсякъде по света са по-скъпи.

Въпреки че дебютира на трето място, второто най-успешно от гледна точка на приходи премиерно заглавие в американския кино афиш всъщност бива определяно за пълен провал – единственият начин, по който може да се интерпретира фактът, че продукция с Джъстин Тимбърлейк и Бен Афлек, разпространена в над 3000 кино салона, инкасира едва $7,7 млн.

Става дума за трилъра Runner, Runner на Брад Фурман, копродуциран от Леонардо Ди Каприо, чийто рейтинг ограничава възрастово посетителите до лица над 17 години. Оценката на лентата според CinemaScore - "C", базирана на екзитпол данните от кината в САЩ, само влошава перспективите на Runner Runner, чийто бюджет възлиза на $30 млн.

Сподели.