Гръцката Nova TV стана шведска

Pinterest LinkedIn +

Шведската медийна компания Modern Times Group купи Nova телевизия. Сделката е за 620 милиона евро, които доскорошния собственик Antenna Group ще получи кеш, както се твърди в официалното изявление на купувача.

"Nova TV има добре работеща програма и добре развита маркетингова стратегия. Това напълно се припокрива с нашите инвеститорски цели, за това не виждаме никакъв риск в закупуването на втория по големина телевизионен канал в България. Няма да променяме и името дори" каза специално за Avtora.com Бърт Уилбърг (Bert Willborg) - говорител на шведската Modern Times Group.

Това не е първата медийна инвестиция на Modern Times Group в България. Компанията вече инвестира в телевизионните канали Diema. Един от основните мотиви на шведите за интереса им към българските медии е бързият растеж на рекламния пазар у нас. Само през 2007 г. увеличението на приходите от реклама в България е било с цели 30%, а само Nova TV е успяла да прибере 125 милиона евро от реклами.
 
Освен Nova TV, наскоро и TV 2 се сдоби с нов инвеститор - Central European Media Enterprises, закупи 80 % от телевизията. Същата компания стана собственик и спортния канал Ring TV.

Сподели.