Гордън Мъри работи по наследник на легендата McLaren F1

Pinterest LinkedIn +

Легендарният автомобилен дизайнер Гордън Мъри, който стои зад много от успехите на McLaren във Formula 1, се завръща. Той работи по наследник на един от най-популярните автомобили в историята – McLaren F1, който ще бъде готов през 2022 г., казва самият Мъри пред "Autocar".

Колата се казва T.50 и според Мъри ще бъде днешният еквивалент на F1 – изцяло нови технологии с цел постигане на максимума на възможното в момента. Освен това T.50 ще е много лека. Мъри казва, че е карал всички хиперавтомобили и "много от тях са страхотни", но всички са много тежки и това им се отразява негативно.

Въпреки това той твърди, че неговата кола няма да гони рекорди. Според него няма смисъл. "Избери си например максимална скорост като рекорд – скоро някой ще дойде и ще те победи, защото това е единствената му цел. Ако изграждаш колата си да преследва цели, това я компрометира в други сфери, а ние искаме да създадем кола без компромиси", казва Мъри.

Автомобилът ще се произвежда от компанията "Gordon Murray Automotive" (GMA), която ще пуска на пазара по 100 броя годишно. В него ще има множество технологии, включително система, която е подобна от разработената от Мъри за болида от 1978 г. Brabham BT46B.

Т.50 ще тежи 980 к.г. и ще използва 3.9-литров V12 двигател без турбо. Той ще развива 641 к.с. Колата няма да използва хибридна система, защото е твърде тежка и сложна. Мъри смята, че ниското ѝ тегло ще е достатъчно за постигане на желаната ефикасност. T.50 ще използва и 6-степенна ръчна предавателна кутия, защото според Мъри това е най-доброто решение.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.