Google стана на 8 години

Pinterest LinkedIn +

Най-популярната търсачка в света, Google, навърши 8 години.

Според онлайн енциклопедията Wikipedia, името “google” произлиза от “googol” - 10 на степен 100 (1 със 100 нули отзад) и неотдавна е било добавено в Оксфордския речник на английския език със значението “използвам търсачката Google, за да намеря информация в интернет”.

Историята започва през 1996 когато двама студенти от Станфордския университет, Лари Пейдж и Сергей Брин развиват теорията, че търсачка, анализираща връзките между сайтовете ще е много по-ефективна от познатите дотогава (базирани на това колко пъти търсената дума се появява в дадена страница). На 14 септември 1997 домейнът google.com е регистриран, а през септември следващата година е създадена и компанията Google Inc. с начален капитал от $1.1 милиона.

За няколко години Google става най-популярната търсачка, а Пейдж и Брин – милиардери.

Скоро компанията започва да разширява услугите си и преди 2 години въвежда пощенската си услуга Gmail, която предлага нечуваното дотогава пространство от 1GB, което кара останалите уеб-базирани пощи също да разширят мястото на потребителите, докато Gmail надминава 2GB пространство. Сред другите популярни услуги на Google са Google Maps, Google Earth, Google Video и Google News, а неотдавна фирмата обяви намерението си да сканира и предложи за безплатно четене и множество книги.

Разбира се, в историята на компанията не липсват и скандали, като най-пресният е от пролетта на тази година, когато Google реши да цензурира резултатите в търсачката си за китайските потребители.

Сподели.