Google придоби Waze за 1,3 милиарда щатски долара

Pinterest LinkedIn +

След настойчивите спекулации, че Google, Apple и Facebook проявяват интерес към закупуването на израелската start-up компания Waze и едноименното й мобилно навигационно приложение, единият от трите гиганта отправи оферта, която ще доведе до подписването на сделка. Става дума за предложените от Google 1,3 милиарда щатски долара, срещу които корпорацията от Маунтин Вю ще направи поредната си ключова консолидация.

По този начин Google ще затвърди позицията си на лидер в навигационните онлайн услуги и ще разшири функционалността на Google Maps със социалните елементи на Waze, чиито над 40 млн. потребители могат да подават информация в реално време за пътната обстановка в близо 200 държави.

Въпреки че Waze дебютира преди повече от 5 години, приложението придоби широка популярност едва в края на 2012 г. след несполучливия опит на Apple да наложи собствения си навигационен софтуер Apple Maps, заменяйки с него вездесъщия Google Maps.

След като се сблъска с шумна критика, изпълнителният директор на Apple Тим Кук се извини на ощетените от тази стъпка iOS потребители и препоръча да се ориентират към алтернативни приложения, в това число Waze.

Сподели.