Google представи Hummingbird – новия алгоритъм в световната търсачка

Pinterest LinkedIn +

Навръх 15-тата си годишнина Google разкри, че от около месец най-голямата търсачка в мрежата функционира по нов алгоритъм. Той носи названието Hummingbird (колибри), дадено му заради основните му качества – бързина и прецизност.

По думите на вицепрезидента на Google Search - Амит Сингал - Hummingbird рефлектира върху 90% от всички търсения и е най-голямата промяна в механиката на индексиране на резултатите от дадено търсене от 2001 г. насам – годината, в която самият той се присъединява към компанията.

Макар и не толкова осезаемо, за последен път алгоритъмът на Google бе променен през 2010 г. с рилийза на Caffeine Update, а впоследствие Google пусна редица ъпдейти за него като Penguin и Panda. Считан от мнозина за алгоритъм, PageRank всъщност е само една от стотиците съставни части на цялостната механика на Google Search и оказва своето влияние върху индексирането на Hummingbird.

Основното предназначение на новия алгоритъм е да "разбира" по-добре дългите и по-комплексни търсения, като "вниква" в смисъла и контекста им вместо да ги разглежда просто като съвкупност от ключови думи.

Другият ключов елемент в Hummingbird и водещ фактор в по-нататъшното развитие на Google Search е усъвършенстването на гласовата интеракция, която се очаква все повече да измества писането и четенето като форма на "комуникация" с търсачката.

Потребителите на Chrome имат възможност да използват опцията Search by voice още от пролетта на 2013 г., която е още по-голямо удобство при използването на търсачката през мобилно устройство в движение.

"Човек не би трябвало да прекарва времето си в търсене, а в живеене", подчертава Амит Сингал начина, по който ще рефлектира новата функционалност на Google Search върху ежедневието на активните потребители.

Актуализация предстои и в Google Search приложението за iOS, но тя касае най-вече интерфейса му и в частност улесняването на достъпа до Google Calendar.

Сподели.