Google чества Брам Стокър – автора на "Дракула"

Pinterest LinkedIn +

На 8 ноември 2012 г. се навършват 165 години от рождението на ирландския писател Брам Стокър, чието име се свързва преди всичко с романа му от 1897 г. – "Дракула" (Dracula). Тази годишнина е поводът за поредната временна вариация в логото на Google, която този път е статична, за разлика от предшестващите я няколко интерактивни Doodle-а.

Ейбрахам "Брам" Стокър е роден на 8 ноември 1847 г. в крайбрежното село Клонтарф (днес квартал на Дъблин). Учи история, литература, математика и физика в Тринити Колидж в Дъблинския университет, като още по това време се увлича по театъра. Приживе е по-известен като личен асистент на актьора Хенри Ървинг и мениджър на притежавания от него Lyceum Theatre в Лондон – пост, на който остава в продължение на три десетилетия.

Стокър издава първия си роман, The Primrose Path, през 1875 г., скоро след което се жени за Florence Balcombe, сред чиито кандидати по това време е и Оскар Уайлд. Премествайки се със съпругата си в Лондон, Стокър става член на окултна ложа. По тази линия се запознава с унгарския ориенталист Армин Вамбери, от когото чува многобройни легенди за влашкия княз Влад "Цепеш" (набивача на кол – прозвище, дошло от славата на Влад, че набивал враговете си на кол), наричан още Дракула (1431-1476).

Едноименният роман на Стокър, чийто оригинален ръкопис от 541 страници бива открит в хамбар в Пенсилвания в началото на 80-те години на миналия век, е базиран на цяла поредица от истории за вампири, възникнали в края на 19 век. Особено силно повлиян е от разказа "Кармила" на ирландския писател, съсобственик на в. Dublin Evening Mail - Шеридан льо Фану, за когото работи като театрален критик. Най-големият му идол обаче е Уолт Уитман.

След серия от удари, Стокър умира на 20 април 1912 г. на 64-годишна възраст. Въпреки че обикаля много места по земното кълбо приживе, той така и не посещава Източна Европа, където се развива действието в най-прочутия му роман.

Сподели.