“Гол-гол” или “Ези-тура” - къде най-често и двата отбора бележат

Pinterest LinkedIn +

Ще отбележат гол и двата отбора? Отговорът на този въпрос е сред най-често търсените от любителите на прогнози в bet365. Изборът е лесен, тъй като има само две опции - “Да” или “Не”. Означава ли това, че шансовете са равни и при двата варианта? Съвсем не. Да, в повечето случаи коефициентите са близки и се движат малко под 2.00.

А какво сочи статистиката? Поравно ли се разпределят срещите, в които и топката посещава и двете мрежи, с тези, в които поне единият отбор не е отбелязал? Донякъде - да, но се наблюдават и разминавания. Да видим какво се случва до средата на февруари във водещите 5 първенства в Европа.

 

Само в Англия опцията “Гол-гол” пада под 50%

След 238 мача във Висшата лига 114 завършиха с попадения и в двете мрежи. Така английското първенство е единственото, което след изиграване на приблизително 2/3 от мачовете дава под 50% положителен отговор на въпроса “Ще отбележат ли и двата отбора” - 47,9 на сто. Повече от половината срещи в шампионата завършват, без поне единият тим да е успял да порази целта. А във всички останали първенства от континенталния Топ 5 опцията “Гол-Гол” надхвърля 50 процента.

 

Най-често се разписват и двата отбора в Бундеслигата

Германското първенство е това, което най-сериозно опровергава твърдението, че залог на “Двата отбора да вкарат” си е друг вариант на хвърляне на “Ези-тура”. От 188 мача в Бундеслигата в 118 топката е посетила и едната, и другата мрежа - това прави над 62,7%! За познавачите това едва ли е голяма изненада, тъй като немският шампионат в последните години се слави като най-резултатният в Европа.

Не много далеч от такива данни е и Серия А. В Италия близо 6 мача на кръга завършват с попадения и в двете врати. Като вземем предвид първите 219 срещи, в 131 от тях изборът на “Гол-Гол” се оказва печеливш - 59,8%. Впрочем, и “калчото”, което доскоро мнозина възпиремаха като синоним на защитен футбол, претърпя рязка промяна по отношение на резултатността в положителна за любителите на спектакъла посока.

 

В Испания и Франция ситуацията е (почти) 50 на 50

Най-близо до равновесното положение при такава дилема са Примера дивисион и Лига 1. В Испания почти 52 процента (118 мача от 227 изиграни) завършват с попадения и в двете врати. Френското първенство показва сходна статистика - в 128 двубоя отговорът “Да” на въпроса “Ще отбележат ли и двата отбора” се е оказал верен. Това прави 51,6 на сто. 

Разбира се, тези данни подлежат изключително динамични промени в хода на кампанията. Няма и задължително пряка връзка със средната резултатност, тъй като тя се покачва и от мачове като Манчестър Юнайтед - Саутхемптън (9:0), Кристъл Палас - Ливърпул (0:7) или Байерн - Шалке (8:0). Хвърляне на “ези” и “тура” ли е тогава търсенето на верния отговор на въпроса “Ще отбележат ли и двата отбора?” Шансът неизменно играе роля, но в повечето случаи натежават чисто футболните закономерности.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.