Германия иска 1 млн. зарядни станции за електромобили за 10 години

Pinterest LinkedIn +

Един от основните недостатъци на електрическите автомобили е тяхното бавно презареждане. Освен това все още липсват достатъчно зарядни станции. Германското правителство иска да промени това, като предвижда инсталирането на 1 млн. зарядни станции в страната до 2030 г., съобщава "Ройтерс".

В момента в страната има около 20 000 зарядни станции. Увеличаването им до 1 млн. за 10 години ще изисква и сътрудничеството на производителите, казва канцлерът Ангела Меркел.

През тази седмица предстоят срещи на германското правителство с представители на автомобилната индустрия. На тези срещи ще се обсъждат именно мерки, които да стимулират ускореното преминаване на хората към електрическите автомобили.

Целта е важна и за намаляването на вредните емисии не само на Германия, но и на целия Европейски съюз. ЕС има за цел да е "климатично неутрален" до 2050 г. Някои страни като Франция обмислят да забранят продажбите на коли с традиционни двигатели поне 10 години по-рано от тази цел. За да може да се случи всичко това обаче, ще е нужно да има достатъчно зарядни станции за електромобилите, което може да се окаже допълнителен бизнес и за самите производители на колите.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.