Генерал Мутафчийски: Оттеглям се от конкурса "Мъж на годината"

Pinterest LinkedIn +

Дни след като стана ясно, че в генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски е един от номинираните за Мъж на годината 2020, самият той се отказа от надпреварата. 

"Снощи останах неприятно изненадан, след като разбрах за номинацията си. Тази сутрин първата ми работа беше да изпратя писмо до Радосвет Радев, че се оттеглям от конкурса", е заявил Мутафчийски, цитиран от dnes.bg.

При представянето му на сайта на конкурса се поставя акцент върху работата му като ръководител на Националния оперативен щаб, свикан във връзка с пандемията от коронавирус, която тази година стигна и до България. "Той пръв призова да бъде обявявено извънредно положение и да се въведат строги ограничителни мерки в България през пролетта на 2020 г. Ежедневно, в периода от март до началото на май 2020, генералът ръководеше работата и брифингите на НОЩ, информираше обществеността за развитието на кризата, състоянието на болните, както и това на здравната система. Той не щадеше сънародниците си от критика при липсата им на дисциплина, публично критикуваше политици и лекари, които омаловажаваха риска от заразата", пишат организаторите. 

Естествено, оттеглянето му дава голямо предимство на другите кандидати за приза - отявленият му опонент доц. Атанас Мангъров, от една страна, и Стефан и Максим Иванови - баща и син, които тази година прекосиха с благотворителна цел Атлантическия океан с гребна лодка.

Церемонията по награждаване ще бъде през пролетта на 2021 г.

Наградите "Мъж на годината" се раздават от 1990 г. Идеята за връчването им първоначално е свързана с издаването на мъжкото списание "Клуб М". В началото номинациите и класирането се правеха от водещи журналисти от всички медии и интелектуалци, членуващи в "Клуба на Клуб М". През 2001 година регламентът е променен - от тогава номинациите дават журналисти, а мъжът на годината се избира чрез гласуване в интернет. Дарик притежава марката "Мъж на годината" от 2008 година. Тогава е създаден и официалният сайт на конкурса.

Към момента гласуването на сайта на конкурса е преустановено, провери Avtora.com
Сподели.