Garmin vivoactive – смарт часовник за сериозния спортист

Pinterest LinkedIn +

Ще започнем директно – широката аудитория познава Garmin единствено като компания, която произвежда навигационни устройства за автомобили. При това, едни от най-добрите устройства на пазара. Мнозина дори не предполагат, че шведско-американската базирана компания създава широка гама от тракинг устройства - от такива за самолети, лодки и подводници, през различни видове професионален и любителски спорт, чак до джаджи за обучение на домашни любимци.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin Vivofit 2 – спортният уред, който ще носите навсякъде

Конкурирайки се с компаниите производители на различни смарт устройства, в последните няколко години Garmin  инвестира сериозни средства и усилия, резултат на които са широк набор разработки в една от най-горещите категории – носимите технологии. Дали и при тях се справят също толкова добре? По всичко личи, че е така.

Garmin vivoactive (цена 459 лв.) е може би първият пълнокръвен смарт часовник, произведен от Garmin. Той е създаден да бъде ултимативният спортен асистент – измервайки прецизно всяка наша крачка и давайки ни съвети как да подобрим формата си. Ако държите на здравето си и сте се захванали със сериозни спортни дейности, независимо дали навън или на закрито, просто не можете да подминете един такъв помощник!

Да тръгнем по-отдалече – от външния вид. Часовникът vivoactive може да се похвали с изключително изчистена визия: тънък и елегантен, той е по-компактен от други предложения на пазара (по-тънък е от Apple Watch например). Има само две хардуерни копчета - едното отваря менюто, а другото включва устройството и подсветката на екрана.Самият екран е с резолюция от 205х148 px и, естествено, е сензорен – през него се извършва цялото управление на функциите с приплъзване и почукване. Такъв тип интуитивен интерфейс е супер удобен за работа, докато тичате, ходите, карате колело или плувате – повече бутони просто биха ви разсейвали излишно.

Цялата навигация е изключително лесна, тъй като през повечето време на дисплея има не повече от две-три опции, изписани с доволно голям шрифт, така че да се ориентирате бързо дори с бегъл поглед към китката си.

В долната част на екрана има два софтуерни бутона: за връщане назад и меню, много подобни на тези в Android. Устройството може да се синхронизира с всички смарт телефони. Това е от съществено значение, тъй като придружаващото го приложение ще отвори една нова вселена за анализ на вашите данни.

Всъщност, освен че записва всички активности в паметта на часовника, приложението е и своеобразен портал за други приложения, разработени специално за работа с vivoactive.

В него ще намерите десетки възможности, с които да разширите полезното действие на джаджата – има приложения за всякакви спортове, игри и какво ли още не. Има дори онази игра с вълка от "Ну, погоди", в която събирате яйца – ако се сещате за какво става въпрос, тя със сигурност има култов статус в съзнанието ви!

С този "магазин" за app-ове възможностите на vivoactive стават практически неограничени; дори да не намерите това, от което имате нужда, можете да сте сигурни, че в момента някой работи по създаването му.

Все пак нека да кажем какви са основните функционалности на часовника. Започваме от стандартните – vivoactive ще ви предава известия за съобщения и обаждания, които сте получили на телефона си. Когато получите такива, устройството вибрира леко, така че колкото и да сте се вглъбили във физическа дейност, няма да пропуснете важен разговор.

Нотификациите отиват и по-далеч – може да следите съобщенията си във Facebook и Twitter, ако виртуалният живот вече е неразделна част от вашето ежедневие.

Същевременно, когато не водите такъв, а спите, vivoactive ще следи за качеството на вашия сън. Когато пък сте будни, той ще ви напомни да се размърдате, ако се заседите неподвижно за по-дълго време.

Най-солидните му възможности, естествено, са тези, свързани директно със спорта. На първо място – vivoactive идва с GPS. Ще повторим: Garmin е компания, която си е извоювала име в сферата на GPS навигациите, така че това не трябва да изненадва никого.

В случая обаче тази добавка има огромно значение – край на неточното следене на изминатите крачки с акселерометъра, както правят други смарт часовници или фитнес приложения за смартфон. Този дивайс мери всичко с помощта на сателити и резултатите са видими. Акселерометър все пак има (може да го ползвате, ако се намирате в закрито помещение например).

Имате много предефинирани опции за спортуване – тичане, колоездене, плуване, та дори и голф. Що се отнася до плуването, vivoactive е водоустойчив до дълбочина 50 метра, така че можете да го ползвате навсякъде, без да има опасност да го повредите. На практика Vivoactive записва почти всичко, за което може да се сетите: скорост, денивелация, обиколки, разстояние, крачки, средна скорост, темпо и какво ли още не, като статистиката е съобразена индивидуално с всеки спорт.

Цялата информация е поднесена прегледно в придружаващия app. Можете дори да следите сърдечния си ритъм с помощта на монитор за сърце, който се предлага като допълнителен аксесоар.

Часовникът е лек и се носи удобно – каишката не е претенциозна, но е елегантна и подходяща както за фитнеса, така за делова среща. С това устройство няма да има нужда да се притеснявате твърде много за батерията – vivoactive издържа около пет дни непрекъсната работа, а се зарежда изключително бързо. Зареждането, между другото, става със специална поставка, върху която слагате часовника и той залепва на нея с магнит. В нашата младост се смяташе за лоша идея да доближаваш магнит до фина електроника, но явно нещата са се променили безвъзвратно.

 

Като теглим чертата, Garmin vivoactive е един прекрасен спортен тракер - елегантен, но безкомпромисен. Почти всички мнения на ползвателите му са положителни.

Едно нещо трябва да ви бъде ясно – като смарт часовник той отстъпва на други конкуренти. Функционалностите му, извън тези, свързани със спорта, са по-ограничени. Но точно там е разковничето – това е устройство, създадено за хора, които обичат да спортуват и може да се ползва и като часовник (като бонус), а не обратното.

Vivoactive не е фешън глезотия, въпреки че е изключително модерен. Трябва да ви уверим, че когато го носите, несъмнено ще разполагате 24/7 с един различен, но достатъчно надежден приятел.

Ако тренирате от три до пет пъти в седмицата или искате да следите своите активности, разход на калории или дневна нужда от движение - трудно ще намерите по-прецизен и лесен за работа смарт аксесоар. Доверете му се и с него ще намерите пътя.

Купи vivoactive директно от Garmin с 5% отстъпка за онлайн поръчка и безплатна доставка за цялата страна: ТУК

Използвай купон с КОД "AVTORAVIVOACTIVE361" за онлайн отстъпка от 5% 


Сподели.