Garmin fenix 3 – Кралят на ръчните GPS тракери

Pinterest LinkedIn +

Garmin fenix 3 е устройство, което, ако можете да си го позволите, просто трябва да притежавате. Ако сте решили да се занимавате сериозно със спорт или ви е необходим висок клас GPS мултифункционален дивайс, който да сложите на ръката си – това без съмнение е Garmin fenix 3.

ВИЖ ОЩЕ: Forerunner 920XT GPS мултитракер – когато движението стане начин на живот

В случай че трябва да опишем в няколко думи какво е Garmin fenix 3, то изречението ще звучи така: Устройство, предлагащо всичко най-добро, което човешкият ум е измислил от 50 хил. години насам в областта на ръчните GPS тракери.

От тук нататък можем да изреждаме неговите плюсове до безкрайност, тъй като възможностите, които предлага джаджата, са неограничени.  

За да бъдем още по-полезни с този материал, нека по-подробно да засегнем няколко основни аспекта, които ще ви помогнат по-добре да се ориентирате къде точно се позиционира Garmin fenix 3 в света на вашите желани вещи. За целта ще използваме четири основни показателя: дизайн, функционалност, екстри, анализ на данни.

Дизайн: 

Нека започнем с това, че fenix 3 не е часовник, защото fenix 3 е много повече от часовник. Докато Apple предлагат лъскавата концепция на iWatch, която робува на сдвояването с продуктите на Apple, ако е възможно доживотно, то Garmin fenix 3 ще ви даде в пряк и в преносен смисъл точно обратното – неповторимото чувство за свобода и независимост. 

Този дух ще ви съпътства неизменно още от момента, в който го видите на живо. Поставяйки го на ръката си, ще придобиете усещането, че освен Беър Грилс, Джеймс Бонд и Кирил Николов-Дизела, взети заедно, вие сте дори нещо повече. Много повече!

Размер, тънкост и диаметър на корпуса, съчетани с резолюцията на дисплея, ще ви пренесат в измерение и на място, където преди 10 години дори не сте си фантазирали, че може да се озовете. Устройството има две разновидности – със или без сапфирено покритие на "стъклото", като покритието гарантира по-висока гаранция и устойчивост срещу надраскване.

Все пак е добре да сте наясно, че трябва да положите наистина сериозни усилия, за да "контузите" вашето устройство, дори ако е моделът е този без сапфир.

Fenix 3 предлага избор на цветови дизайн на корпуса – в зависимост от вашето предпочитание и бюджет може да избирате между черен, сив, бял и "златен". Освен със силиконова или метална каишка (в зависимост от комплекта, който ще закупите) можете да се снабдите допълнително и с различни цветове и модели на каишката: силикон, естествена или изкуствена кожа, метал, дори и такава с инкрустирани диаманти, ако си падате по лъскавите камъчета.

Оставяйки настрана шегата и излишните изхвърляния и независимо дали сте от мъжки или от женски пол, fenix 3 ще ви даде възможност да го персонализирате изцяло по ваш вкус, за да отговори максимално на вашето светоусещане. Той може да бъде както изключително удобен, така и уникално стилен аксесоар, независимо дали се намирате в някой планински заслон с приятели или сте на бизнес среща с партньори. Нещо повече. И в двата случая ще гледате часовниците на тези около вас със съжаление, независимо от тяхната цена, модел и марка.

Функционалност:


Дотук сме наясно, че това не е обикновен продукт. Нека разберем малко повече какво точно е fenix 3. На практика това е най-висок клас универсален спортен помощник на съвременния активен господин или дама. Ако поразровите по-дълбоко в интернет, ще видите колко много популярни хора са фенове на модела – световноизвестни атлети, знаменитости, приключенци, сърфисти или любители на екстремни преживявания. Тоест, силата на fenix 3 е в това, че е проектиран по начин, по който може да се използва изключително универсално – когато тичате, катерите, планинарствате, карате колело, плувате, карате ски или сноуборд, играете голф, тренирате за триатлон, правите утринен джогинг или сте се отдали на разходка в парка с домашния си любимец. 

Устройството може да се използва дори и докато седите, защото ще ви подсеща, че сте в "нездравословен" режим. Но, естествено, силата на fenix 3 е в движението и именно там ще се потопите в неговите безгранични възможности: бърза и стабилна връзка със сателити, точни GPS данни, специални режими за тренировки, засичане на огромен набор информация за вашата активност, виртуален партньор, календар, трак карта, изразходвани килокалории, разстояния, кислороден баланс, изчисляване време за почивка, засичане на обиколки, вибрации, звукови сигнали, засичане на маршрути, денивелация, каданс, дължина и височина на крачката и още две дузини базисни и не толкова базисни опции, които може да откриете надлежно описани в линка в края на този материал.

Цялото управление на вашия fenix 3 се случва с 5 големи бутона, разположени от двете страни на корпуса, и (за разлика от всякакви тъчскрийн устройства) няма да имате никакъв проблем, ако го ползвате с ръкавици, ако сте мокър, ако сте изпотен или сте оклепан Бог знае с какво.

Ако пък хипотетично си представим, че сте се гмурнали във вода на дълбочина, при която, представяте ли си, най-големият ви проблем е, че е станало тъмно, то тогава може да сте спокойни, защото имате на разположение бутон за подсветка, която може, естествено, да регулирате на яркост и контраст.

Голямо достижение на техниката е батерията на fenix 3, по-специално нейната висока издръжливост. След тестове можем да ви ориентираме, че при изключително активна спортна дейност (GPS тракване) ще трябва да го зареждате веднъж на около 48 часа. В по-лек режим, т.е. по-рядко използване на GPS-а (да речем 3 пъти седмично за лек джогинг), fenix 3 може да остане активeн и без зареждане в рамките на около 4-5 дни.

Освен по класическия начин чрез контакта може да зареждате устройството и посредством USB порт, например чрез лаптопа си, както и използвайки специалната приставка, която наподобява хай-тек клипс и която, естествено, върви в комплекта.

Екстри:


Устройството, което ще се срасне с ръката ви, може да се конектва през блутут към друго устройство и ако приемем, че това друго устройство е смартфон, то тогава ще може да увеличите драстично диапазона на неговата функционалност. Така например може да получавате директно на екрана на ръката си нотификации за вашите фейсбук съобщения, за нови имейли, да управлявате бутоните стоп и плей на телефона или да използвате опция "намери телефона ми", в случай че не можете да се сетите къде сте оставили последния.

Когато пък започнете да ползвате допълнителни аксесоари като пулсомер (HR Monitor) или устройство за мерене на скорост или каданс на велосипед, вашият fenix 3 ще играе ролята на кораба майка и ще визуализира и записва надлежно всяко едно движение.

Всъщност вие може постоянно да увеличавате набора от екстри, ползвайки т.нар. безплатен онлайн магазин за къстъмизация на дисплея CONNECT IQ STORE. Това означава, че може да промените толкова много функционалността или вида на екрана чрез различни апликации, че когато е в режим "часовник", например, той да се трансформира буквално в циферблат със стрелки а ла Victorinox, Tissot или пък произволен дигитален ретро модел на Casio. 

Може да избирате видове стрелки – тънки, дебели, с или без деления за минути, час, дата или секунди. Да настройвате интерфейса на своя fenix 3 е въпрос на няколко клика. Ако не сте ползвали такъв тип устройство досега, може и да ви звучи сложно, но повярвайте ни – не е!

До момента не сме споменали, че информацията, която може да "извикате" на дисплея на fenix 3, включва още независими от интернет връзка компас, барометър или температура, но на фона на всичко, казано дотук, това започва да звучи някак естествено.

Все пак мултифункционалността на устройството ще достигне своя завършен вид в момента, в който решите да се потопите в по-задълбочен анализ на събраните данни. Тук следва и четвъртият компонент на нашето представяне.

Анализ на данни: 

Регистрирайки безплатен акаунт в платформата Garmin Connect, ще можете да "сваляте" по жичен или безжичен (блутут) път информация от вашия fenix 3 в персоналния ви клауд контейнер. Kазано по-просто, това означава, че може да имате достъп до записите на активностите ви освен чрез джаджата на ръката ви, така също и от персонален компютър, смартфон или таблет.

Колкото по-голям е дисплеят, толкова повече информацията ще ви се представя във вариант, който все повече ще наподобява самолетно табло. Там ще може да визуализирате в цветни графики, таблици и цифри складираната надлежно информация, да сравнявате различни данни за прогреса на вашите тренировки, да планирате такива и да споделяте постиженията си с вашия виртуален или реален треньор. 

Можете да чертаете маршрути, да сравнявате вашите данни с глобалното Garmin комюнити и дори да намерите чисто нови приятели по цял свят. Ако това не ви стига, чрез Garmin Connect може да смените настройките така, че след като приключите вашата тренировка, записът да се "качва" автоматично в някоя специализирана спортна социална мрежа, например популярната в България Strava. 

Анализът на данни е важна част от успеха на всеки един спортен прогрес и Garmin Connect ще ви предостави тази възможност във възможно най-добър формат чрез вашия fenix 3. В момента, в който започнете да използвате fenix 3 пълноценно и се научите да четете правилно информацията, която той събира, ще установите със задоволство, че всеки един лев, който сте броили, за да се сдобиете със своя нов спътник, си заслужава и последната стотинка.

За цената

Каква е сумата, която трябва да бюджетирате, за да се сдобиете с устройството? Срещу 939 лева можете да закупите Garmin fenix 3 веднага. Ако желаете то да бъде в комплект с пулсомер или да е със сапфирено покритие, тогава цената достига до 1275 лева.

Ние препоръчваме да закупите fenix 3 за 939 лева, това устройство със сигурност ще промени живота ви завинаги. Впоследствие, ако изпитате силна нужда, може да тунинговате вашия fenix 3 с втора каишка или с пулсомер.

Ползвайки линка в края на този материал, трябва да сте наясно, че той ще ви отведе директно в онлайн магазина на Garmin България, където преди това може да се запознаете с всички технически подробности за устройството.

Купи Fenix3 директно от Garmin с 5% отстъпка за онлайн поръчка и безплатна доставка за цялата страна: ТУК
 

Използвай КОД "AVTORAFENIX3" за 5% отстъпка 

 

Сподели.