Gangnam style, mummy porn, legbomb сред новите думи в речника на Collins

Pinterest LinkedIn +

Заглавието на най-големия хит в историята на YouTube – Gangnam Style, и понятията Mummy porn, legbomb и fiscal cliff са сред новите думи и изрази на 2012 г., които ще бъдат включени в онлайн изданието на речника Collins.

Тази година редакторите на справочника са решили да легитимират навлизането в английския език на 12 нови думи – по една за всеки месец от годината, започвайки с термина broga, зад който стои нова разновидност на йогата, предназначена изключително за мъже.

"Да изберем само една дума за 2012 г. не би било адекватно на темпото, с което нашият език се променя, поради което избрахме по една дума за всеки месец от годината", коментира консултант-редакторът на Collins Dictionary Иън Брукс.

Общият брой на думите и словосъчетанията, предложени за индукция в онлайн речника на Collins от широката публика, е бил над 7400.

Времето ще покаже дали 12-те думи, избрани от редакторите, действително са станали част от английския език и са достатъчно популярни, за да намерят място в следващото печатно издание на езиковия справочник.

Също не е решено окончателно дали legbomb да влезе в базата на онлайн речника при следващия му ъпдейт, което са си гарантирали Gangnam Style и mummy porn, например. Legbomb възникна след появата на Анджелина Джоли на церемонията на Оскар 2012 г. през февруари т. г. в дълга черна рокля с цепка, през която холивудската звезда многократно показа десния си крак в цялата му дължина.     

Mummy porn пък дължи съществуването си на бестселъра на ЕЛ Джеймс Fifty Shades of Grey и служи за категоризация на определен тип еротична белетристика.  Писателката заклейми този израз като "унизителен" и "най-женомразкия, който съм чувала някога".

Ето кои са 12-те думи на 2012 г. според Collins: Broga, Legbomb, Eurogeddon, Mummy Porn, Zuckered, Jubilympics, Romneyshambles, Games Makers, 47 per cent, Superstorm, Gangnam Style, Fiscal cliff

Сподели.