Gangnam Style на Psy стана първото видео с 1 млрд. гледания в YouTube навръх 21/12/12

Pinterest LinkedIn +

Какво точно са искали да ни кажат маите за 21 декември 2012 г. и какво точно човечеството се надяваше да се случи на този ден надали ще разберем някога еднозначно и категорично, но вече е сигурно, че тази дата ще остане в историята. И не защото Северна Корея е пуснала атомна бомба, а защото Южна Корея даде на света Psy, чийто Gangnam Style премина границата от 1 000 000 000 гледания в YouTube именно на злокобния 21 декември 2012 г.

Това постижение стана факт само 27 дни след разбиването на рекорда на Джъстин Бийбър за ней-гледано видео в YouTube на всички времена, поставен от канадския тийнейджър с хита му Baby. Този рекорд падна, след като Gangnam Style регистрира 803 млн. импресии. Изчисленията показват, че от този момент до достигането на 1 млрд. импресии около 17:10 ч. (GMT +2) на 21 декември k-pop блокбъстърът е гледан средно по 6.5 млн. пъти на ден или по 76.4 пъти в секунда!

Анализаторите прогнозират, че броячът на Baby ще достигне 10-цифрената стойност най-рано в края на 2014 г., тъй като в момента видеото на Бийбър се гледа средно 3 пъти в секунда, а този темп вероятно ще продължи да намалява.

Струва си да се спомене какво е материалното изражение на това постижение на Gangnam Style. Според официалните данни за монетизацията на видеоклипове в YouTube на всеки 1000 гледания даден ъплоуд генерира $2. Това означава, че само от YouTube парчето вече е генерирало над $2 млн.

Още $4 млн. са инкасирани до момента от платените даунлоуди на Gangnam Style и платените сервизи за стрийминг като Spotify, Rdio и Mog. Иначе казано – приходите на Gangnam Style само от даунлоуди, слушане и гледане в интернет надхвърлиха $6 млн. само за пет месеца.

Излишно е да се припомня, че Psy оглави класацията на най-виралните видеоклипове в YouTube и е считан за един от най-големите поп културни феномени на изминалата година.

Сподели.