Формула 1 и автокомпании на нож заради готвена промяна в двигателите

Pinterest LinkedIn +

Шефовете на Формула 1 обсъждат споразумението за нови правила за двигателите на колите през сезон 2021. Международната автомобилна асоциация (FIA) вече проведе две срещи по този повод и затвърди желанието си да въведе опростени версии на сегашните 1.6-литрови турбо хибриди.

Управляващият орган определи краен срок до края на май за финализиране на новите правила, които все още не са съгласувани с производителите.

Автомобилната асоциация иска да премахне за сезон 2021 така наречената MGU-H – частта от хибридната система, която възстановява енергията от турбокомпресора. От асоциацията смятат, че този елемент, макар и мощен в увеличаването на горивната ефективност на двигателите, е въвел ненужна сложност и разходи.

От четирите компании, които произвеждат двигатели във Формула 1 – Mercedes, Ferrari, Renault и Honda  заявиха пред регулатора, че искат да запазят MGU-Н. Те твърдят, че премахването му означава проектиране на изцяло нов двигател.

Отговорът на  FIA и Формула 1 обаче е, че настоящите правила правят невъзможно привличането на нови производители – част от целите им за обновяване на спорта през 2021 г.

Междувременно се очакват и някои промени в правилата за 2019 г.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.