Ford тества екзоскелет, който да намали умората на работниците

Pinterest LinkedIn +

Машината се прикрепя към гърба и ръцете, за да поема по-голямата част от натоварването при вдигане на предмети.

Макар голяма част от процесите вече да са автоматизирани, хората все още имат важна роля в производството на автомобили. Това ще бъде така още дълги години и Ford работи по технология, която да помогне на работниците при вдигането на предмети и да намали умората и риска от наранявания.

Компанията съобщи, че вече е започнала пилотен тест на екзоскелет за работници в заводите. Машината се прикрепя към гърба и ръцете на работника и поема по-голямата част от натоварването при вдигането на предмети. Освен това тя помага, като поддържа ръцете, врата и гърба при по-дълга работа над главата, т.е. когато се работи под вдигнат на платформа автомобил например.

Някои от работниците в заводите изпълнят по 4600 подобни задачи дневно. Така дори и вдигането на леки предмети оказва сериозно влияние върху скелета и мускулатурата. Такъв работник извършва общо около милион подобни движения годишно.

Екозскелетът е разработен заедно с Ekso Bionics и се казва EksoVest. С него лесно могат да се вдигат предмети, които тежат до около 6 кг. над главата. Устройството не поема цялата тежест, което запазва мускулите активни, но без да се претоварват. Целта на Ford е по този начин да се намали умората на служителите и съответно инцидентите, които са причинени от нея или от претоварване на мускулите. Освен в заводите екзоскелетът ще може да се използва и в складовете и центровете за дистрибуция. Тестовете на екзоскелета вече се извършват в два завода в САЩ, като Ford планира постепенно да започне да използва устройството и в заводи в Европа и Южна Америка.

Сподели.