Флашмоб и прожекция против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" в центъра на София

Pinterest LinkedIn +

Загрижени за чистотата на въздуха хора се събраха на протест на пл. "Независимост" в София, за да спрат изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". Организаторите от "Грийнпийс – България" информираха за рисковете от изгарянето чрез прожекция на кадри от района на електроцентралата и брошури. Те раздаваха и пощенски картички със снимки, адресирани до ИАОС и МОСВ, които хората да изпращат с апел против изгарянето на отпадъци. На протеста в центъра на София присъстваха и жители на Перник и Големо село.

Събитието завърши с флашмоб, на който протестиращите извикаха "Чистият въздух е наше право", държейки снимки и банер със същия текст.

Освен прожекцията близо 300 писма бяха изпратени онлайн до изпълнителния директор на ИАОС Георги Балчев и до министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"ТЕЦ "Бобов дол" е остаряла централа, която замърсява региона постоянно. Подали сме десетки сигнали, че пуши коминът, който не е снабден със сероизчистваща инсталация. Сега към замърсяването от горенето на въглища ще се добави и горене на пластмаси, общ отпадък, което неминуемо ще доведе до ново замърсяване на въздуха и околната среда. И това без да има каквито и да е било филтри, които да ни защитят от вредните емисии" – коментира Деница Петрова, ръководител на "Грийнпийс – България". 

ТЕЦ "Бобов дол" е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа. През юли 2018 г. централата поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

Макар че ИАОС още не се е произнесла по искането на ТЕЦ "Бобов дол" за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама и дори беше глобена за това. Според акт за установяване на административно нарушение на РИОСВ – Перник "от предоставените документи, водени от ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, е видно, че биомаса е доставяна и разходвана през цялата 2017 г.".

ТЕЦ "Бобов дол" се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо – къщи, коли, градини и ниви – е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.