Фестивалът "Реките на София" иска да превърне каналите в истински реки

Pinterest LinkedIn +

Интересен фестивал предстои в столицата след броени дни. Той е наречен "Реките на София" и има за цел да покаже, че е нужно малко, за да станат софийските реки място за култура, спорт и отдих. Това е първото събитие от дългосрочната инициатива "Реките на София", което през последния уикенд на септември ще събере някои от най-активните организации и брандове по устието на реките Перловска и Владайска.

Реките на София – изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме покрай тях и откровено ни става тъжно. И вероятно всеки втори, застанал над канала на булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Сливница”, се е питал – защо София няма чисти, уредени и нормални централни реки.

А може би на софийските “канали” им трябва малко, за да ги почувстваме като паркове и реки? С тези въпроси започва дългосрочната инициативата "Реките на София" на фондацията “Колективът”, която цели да променя нагласите към софийските реки и постепенно да ги превръща в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и реализуеми намеси. Досега София има редица нереализирани проекти за реките, но вместо да седим и чакаме някой от тях да се превърне в реалност, можем да започнем с малки стъпки да променяме нагласите си, да се грижим за тях и да използваме реките като градско пространство за среща с хора и природата, казват организаторите.
Реките на София

На 26 и 27 септември е първата стъпка в тази посока – фестивалът "Реките на София", който цели да покаже как могат да живеят нашите реки, за да започне плавната промяна – на нагласата ни към “канала”. Организаторите имат институционалната подкрепа на Столична община - направление "Архитектура и градоустройство", дирекция "Сигурност", дирекция "Околна среда", ОП "Софпроект".

По време на фестивала ще започне и по-задълбочената дискусия за бъдещето на софийските реки. Инициаторите на събитието ще питат всеки за какво бих ги използвал, а през ноември ще продължат с работилница "Реките на София", програмата на която ще включва презентации на данни и анализи. Събитието ще цели да работи с всички експерти, които знаят, могат и искат да търсят заедно трайни решения за подобряване на състоянието на реките на София и превръщането на поречията им в паркове.

Реките на София

"Колективът" е фондация, чиято цел е да обединява експерти, институции и общественост в проекти, свързани с тактически намеси в градската среда, които да засилват пулса на културния и социален живот в града.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.