23 Март 2018, 06:51

Фейсбук се извини за цензуриране на древна Венера

Google+ Pinterest LinkedIn +

Фейсбук се извини за това, че цензурира изображение на древна фигурка. Става въпрос за пластика от ерата на палеолита, известна като "Вилендорфската венера". Каменната фигура изобразява жена с пищни форми и е с размер 11 см.

"Нашата рекламна политика не допуска явна или прикрита голота, но се прави изключение за статуи. Следователно рекламата с това изображение трябваше да бъде одобрена", заяви говорител на на социалната мрежа пред AFP.

"Извиняваме се за грешката и уведомихме рекламодателя, че одобряваме рекламата му", допълни той.

Скандалът избухна още през декември, когато италианската арт активистка Лаура Гианда публикува изображението и то много бързо стана популярно в социалните мрежи. След като то беше цензурирано, италианката обяви: "Тази статуя не е "опасно порнографска". Войната между човешката култура и модерният интелектуализъм няма да бъде толелирана".

Нейното възмущение бе подкрепено от Природоисторическия музей във Виена, където е изложена статуята. "Нека Венера да бъде гола! От 29 500 години тя е праисторически символ на плодородието и се представя без дрехи, а сега Фейсбук я цензурира и разстройва обществеността", се казва в изявление на музея.

Малката статуя, която се превърна в обект на ожесточени полемики, е открита в австрийското село Вилендорф в началото на 20-ти век. Тя датира от ранната каменна епоха и е известна като "най-популярното праисторическо изображение на жена в света", според генералният директор на музея Кристиан Коебер.

Не за пръв път Фейсбук е обвиняван в цензуриране на определени изображения и текстове. На 15 март френски съд трябва да се произнесе по дело, заведено от сайт за социални контакти от Калифорния срещу потребител, публикувал снимка на произведението "Произход на света" на френския художник Густав Курбет от 19 век заради показването на женски гениталии.

Сподели.