Facebook групата "Ние казваме НЕ на АСТА" готви масов протест в България

Pinterest LinkedIn +

Новината, че България е подписала договор за присъединяване към международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АСТА и ще "ограничи всякакво разпространение на програми или уреди, заобикалящи защитата за копиране на дискове с програми, филми или музика", предизвика масово недоволство у нас.

Във Facebook вече се заформи група "Ние казваме НЕ на ACTA!/Bulgaria says NO to ACTA!", като участниците в нея подготвят масов протест на 11 февруари, призовавайки към тях да се присъединят всички, които смятат споразумението на АСТА за "силно ограничаващо и нарушаващо правата, които имаме като свободни хора".

Ето и текстът на писмото, изпратено до медиите:

"Както би трябвало да Ви е известно, на 11.02.2012 г. се подготвя протест срещу това търговско споразумение, което според всички здравомислещи, незаслепени и нарочно заблудени хора е силно ограничаващо и нарушаващо правата, които имаме като свободни хора.

Трябва да стане ясно, че никой от нас, невъзприемащи това т.нар. "търговско споразумение", не подкрепя пиратството и ограбването на труда, на когото и да било. Притесненията, които поражда АСТА, са доста по-сериозни от това, което се афишира.

Още по-притеснителното е, че споразумението е предложенo и се приема без никакво обсъждане и едва ли не в тайна от хората. Всички ние, които заставаме зад тази кауза, се надяваме този път да отразите подобаващо гражданската ни позиция и да не бъдем оприличавани като "платени футболни агитки" или хора, които са манипулирани от някой със собствени користни цели, както се случи след протеста против разрешителното за проучване и добив на шистов газ, предоставено на фирма "Шеврон"!

Крайно време е не само ние като граждани, а и вие като медии да заемете ясна позиция и да изясните дали отразявате реално събитията, които се случват в страната и по света, или служите на нуждите и интересите на определени хора".

Сподели.