Eyesburn: Никога няма да се откажем от музиката си!

Pinterest LinkedIn +

Сръбската кросоувър реге формация Eyesburn започва ударно завръщането си на голяма сцена след петгодишно отсъствие със серия от концерти, като една от първите дестинации е София. Сърбите гостуват за първи път у нас, а барабанистът Александър Петрович даде специално интервю за Avtora.com преди шоуто в Pork Pie на 13 юли.

Стефан Стефанов: Смесвате редица стилове в музиката си, как се получи този микс? Кои са основните ви влияния?

Александър Петрович: Ние започнахме като хардкор банда, но през годините всички влияния, на които бяхме изложени, доведоха до микса от музика, който свирим в момента. Coyote (вокали, китара - бел.ред.) допринесе за реге звука, докато останалите добавихме много други идеи.

Основни влияния бяха и все още са Боб Марли, Alice in Chains, Ozzy, Black Sabbath, Bad Brains, Burning Spear, нюйоркската хардкор сцена, Slayer и банди като Skindread и Sevendust.

.: Когато започвахте през 94-та, музиката, която се слушаше беше една, сега  е друга.  Как бихте определили съвременната музика с три думи?

Александър Петрович: Всичко Се Случва.

.: Имате няколко кавъра на Боб Марли. Какво отличаваше Боб Марли от другите артисти, за да остави подобна следа в историята на музиката, според вас?

Александър Петрович: Вероятно, това трябва да са неговата честност и вяра, гласът му, уникалната харизма и разбира се, много от неговите велики, велики песни.

.: Какво, според вас,  е необходимо, за да бъде постигнато обединението и мира между хората, за които пеете?

Александър Петрович: Трудно е да се каже. Мисля, че всеки от нас трябва да го открие сам за себе си, но, разбира се, първата крачка е да намериш мир в себе си, да разбираш и обичаш себе си, а след това и останалите. Може би тогава светът ще бъде като в песните ни.

.: Вие взимате участие в значими събития на местната сцена като фестивала Exit, как бихте определили сръбския ъндърграунд в момента?

Александър Петрович: Ами в Сърбия ъндърграунд музиката и културата са наистина ъндърграунд... Комерсиализацията и масовата култура взимат своя данък тук, може би дори повече от където и да е другаде в Източна Европа.

Като държава ние винаги закъсняваме и сега младите хора сякаш са устремени да прегърнат всичко, което им е предложено, без значение от качеството на съдържанието, докато местните банди оцеляват встрани от финансовите потоци в индустрията.

.: Как попаднахте в култовия сръбски филм Munje на Радивое Андрич?

Александър Петрович: Продуцентите на филма ни се обадиха, както и на мнозина други изпълнители, за да участваме в саундтрака. Това не е първият път, когато се занимаваме с подобно нещо, но наистина много се изкефихме.

.: Имахте лична покана от Макс Кавалера (ex-Sepultura/ Soulfly) да участвате в записите на песента Moses? Как стана това? Какви са впечатленията ви от работата с него?

Александър Петрович: Макс е почти Бог! Той беше толкова естествен по време на записите и турнетата, почти не е за вярване. Работата с него беше най-готиното нещо, което ни се е случвало и също така беше голяма чест за нас. Жалко, наистина, че не излезе нищо по-голямо от тази колаборация, но все пак това е супер за бандата за в бъдеще.

.: Как се раждат идеите за силните ви клипове?

Александър Петрович: Ние не ги правим, с това се занимават хората, които сме наели, но повечето от тях са наши приятели и знаят точно какво искаме. Много сме доволни от  повечето от нашите клипове.

.: Кой концерт помните най-добре и защо?

Александър Петрович: Имали сме толкова много незабравими концерти, но ако трябва да отбележа няколко, това са този за 10-годишнината на бандата и няколко от страхотните фестивали, на които участвахме със Soulfly през 2004 г.

.: С какво
Eyesburn никога не биха се примирили?

Александър Петрович: Да се откажем от музиката, която правим или да правим музика за пари.

.: Какво да очакваме за в бъдеще от вас?

Александър Петрович: Искаме да запишем нов албум през 2011 година и да свирим колкото се може повече, защото ни писна да не правим нищо за групата.

Сподели.