EXIT 04 - ден първи от мястото на събитието

Pinterest LinkedIn +

Подходите към всички големи сцени в крепостта Петроварадин бяха буквално блокирани от над тридесет хиляди екзалтирани фенове в първата нощ на фестивала. EXIT 04, беше открит с невероятно силна програма на главната сцена и на DJ- арената.
Main Stage:

Пъвото име, което привлече интереса на публиката, бе това на британците Goldfrapp. Очарователната фронт-дама, Алисън Голдфрап, с право може да се бори за позицията на първа електро-клаш дива в света. Уникалният и глас, ознаменувал проекти на Orbital и Tricky, поднесе на екзалтираната публика парчета от втория албум на групата – Black Cherry.

За разлика от пропития с духа на Били Холидей и дори Джанис Джоплин трип-хоп на Felt Mountain, Black Cherry представи търсенията на групата в много по-жизнените и танцувални измерения на на електро-клаша, което гарантира на многохилядната публика повече от час емоции и движение, съпроводени с невероятно красивия глас на Алисън Голдфрап.

След като отказаха пресконференция и всякакви интервюта, Massive Attack докараха хилядите си фенове почти до ръба на истерията – сцената бе подготвяна повече от половин час за излизането на родоначалниците на бристолския trip-хоп. Когато най-накрая реге-легендата Horace Andy започна “Тreе”, емоциите достигнаха върховата си точка, а присъствието под сцената се превърна буквално в борба за оцеляване между плътно-долепените един до друг фенове. Последваха парчета от всички албуми на трип-хоп гурутата, като не бяха пропуснати класики като “Teardrop”, “Inertia Creeps”, “Spying Glass”, “Karmacoma”, “The Whale Song”. Перфектният лайф беше съпътстван от станалата нарицателна за всички концерти за групата уникална визия. Сценография и графики в цветове като за монохромен монитор оформяха фееричен светлинен фон за неповторимата музика.

Последната звезда за вечерта на главната сцена дочака и идването на сутрешната светлина, доставяйки на публиката 3 часово неописуемо удоволствие. Adam Freeland, придружаван от жизнен растафари - MC, поднесе микс от break beat, trip-hop, IDM, alternative, hip-hop и… списъкът може да продължи с още десетина различни (и на пръв поглед несъвместими) стила, които присъстваха в уникалната смесица от вдъхновение, умения и лудост на британския DJ. Екстатичните движения и възторжените възгласи на публиката не спряха до края, като на моменти въодушевеният шум под сцената достигаше кресчендо.


DJ Arena:

Организаторите бяха подготвили на хаус феновете една истинска All Stars нощ, с участието на такива имена като Smokin Jo, Roger Sanchez и Wally Lopez. Дамата в звездния line-up беше първа и даде нагледен пример за това, което отговори по-рано на въпроса на www.avtora.com : „Какво различно дава на DJ-ите източно-европейската публика?”. “Вдъхновение, нови емоции и наистина жизнена, емоционална реакция”, бяха думите на екс-супермодела и настояща DJ-суперстар. Доказа го с двата часа наситен с топли трайбъл ритми, вокали, uplifting бийтове и много щастливо настроение сет – перфектната подготовка за безапелационната демонстрация на класа, която последва от страна на Roger Sanchez.

“Безапелационен” не е пресилена дума, когато някои направи опит да опише стила на които и да е от сетовете му – без значение дали миксира “Sweet Dreams” на Eurythmics, Missy Eliot или Armand Van Helden. Без значение дали седиш в публиката и просто се наслаждаваш на перфектния микс, или претоварваш опорно-двигателния си апарат с полу-координирани движения във всички посоки. Със сигурност изпълнената до крайност DJ Арена беше готова да го обяви за Бог на забавлението по време на тричасовата му изява.


Сцена Roots&Flowers:

Етно-сцената с необичайното име Roots&Flowers е на едно от най-приятните места в крепостта Петроварадин – ниско под стълбището, което води от главната сцена към изхода. Тя представя предимно източна музика, както и типични източни танци с корем (кючек или т. нар belly dance), както и разпространените напоследък танци с огньове. Живата музика (тарамбуки, странни струнни и ударни инструменти) комбинирана с DJ-сетове беше фон на невероятно живописните ориенталски танци. 4-5 момичета с типично ориенталски вид (закръглени в ханша, със шалвари и сутиени, обшити с пайети), танцуваха едновременно с не по-малко екзотично изглеждащи
Fire Masters (“майстори на огъня”). Сцената беше украсена с цветни шатри и шарени пана с типично азиатски мотиви, които създаваха наистина неповторима ориенталска атмосфера. В последствие, на същата сцена застъпи и сърбо-кубинската формация Salsa Balkanika (Boogie Company), заедно с латино танцьорка, които също така добре се комбинираха с “огнените танци”.

Oчаквайте още подробности от мястото на събитието!

Кореспонденти за Avtora.com: Нася Грудева, C.К.


Goldfrapp - Exit 04


Massive Attack - EXIT 04

Снимки:Avtora.com
Сподели.