Евровизия 2017 - полуфиналите

Pinterest LinkedIn +

Представителите на 10 страни се класираха за финала след първия полуфинал на международния конкурс Евровизия 2017, който се проведе на 9 май в Киев. Полуфиналистите са от Молдова, Азербайджан, Белгия, Гърция, Португалия, Полша, Армения, Австралия, Кипър и Швеция.

Отпаднаха осем страни - Албания, Чехия, Финландия, Грузия, Исландия, Латвия, Черна гора и Словения.

Eurovision-2017-Slavko-Kalezic

Вторият полуфинал предстои днес, 11 май. В него българската песен Beutiful Mess на Кристиан Костов ще се конкурира с песните на Македония, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Румъния, Унгария, Австрия, Ирландия, Швейцария, Естония, Израел, Сан Марино, Литва, Хърватия, Норвегия и Беларус.

Във втория полуфинал трябваше да участва и рускинята Юлия Самойлова, но след скандал с политически привкус стана ясно, че тя няма да бъде допусната на територията на Украйна. Впоследствие Европейският съюз за радио и телевизия предложи да се организира видео мост за Самойлова от Москва или певицата да бъде заменена с друг руски представител, но от Русия отказаха, а на 13 април руският Първи канал обяви, че няма да излъчва тазгодишния конкурс Евровизия в Русия. 

Този развой на събитията като че ли намалява шансовете за победа на България, тъй като Кристиан е роден в Москва, а мнозина смятаха това за сериозна предпоставка българският представител да получи точки от Русия и от бившите съветски републики за първи път от много време насам. 

Припомняме, че миналогодишната победителка в Евровизия стана украинската певица Джамала, която спечели с песен, озаглавена "1944" и разказваща а депортацията на кримските татари на 18 май 1944 г.

Как ще се развият събитията и дали българската песен въпреки всичко ще се справи с конкуренцията, както предричат букмейкърите, предстои да разберем тази вечер. Зрителите в България могат да гледат 62-то издание на Евровизия по БНТ 1 и БНТ HD от 22:00 часа, но не могат да гласуват за българския представител. 

Кристиан Костов ще излезе на сцената под номер 15.

Сподели.