Европейците купуват най-много малки SUV и премиум модели

Pinterest LinkedIn +

Малките SUV, кросоувърите и преимум моделите са най-предпочитани от европейците. Това показват данните за първото полугодие на продажбите на нови автомобили, съобщава анализаторската компания "JATO Dynamics", цитирана от "Automotive News Europe".

Най-голям ръст на продажбите има на малките SUV и кросоувърите - 43,7%. На второ място са електрическите модели с 37,7%, но все още малки реални бройки. На трето място е най-луксозният клас с 30,5% ръст на продажбите, следвани от компактните SUV с 21,6%.

Премиум SUV в компактния и средния клас по размери са следващите две категории с ръст. Премиум купетата също записват ръст от 3,1%.

Най-продавани в Европа са малките автомобили – 1,56 млн., следвани от компактните - 1,28 млн. и компактните SUV – 1,21 млн.

Сериозен спад има при малките миниванове (53%), следвани от купетата (34,3%) и кабриолетите (24,9%) спад. Свиване на пазара има и при големите SUV (22,9%), премиум моделите от среден клас (13,1%) и компактните миниванове (12,8%).

Общо SUV моделите уверено продължават да превземат пазара. Те вече държат 34,7% пазарен дял с общо продадени 2,9 млн. бройки и 19,5% общ ръст за всички SUV категории. Особено популярни са малките SUV с ръст от 43,7%. Анализаторите очакват тенденцията да продължи и все повече клиенти да преминават към по-високите автомобили.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.