Evil Dead се възцари в американския боксофис, фотофиниш определя второто място

Pinterest LinkedIn +

Изпълненият с кръв и насилие хорър Evil Dead приключи първия си уикенд (5-7 април 2013) с по-големи приходи от всеки друг филм, прожектиран в кинотеатрите в САЩ и Канада.

Римейкът на лентата на Сам Рейми от 1981 г., описван като "най-ужасяващия филм, който сте гледали някога", инкасира $26 млн., надминавайки с много най-оптимистичните прогнози на анализаторите и сумата, необходима за пълното покриване на разходите за реализацията му ($17 млн.).

В качеството си на продуцент на новата версия на филма за група приятели, които се изправят срещу зли демони в отдалечена горска къща, Рейми сам избира дебютанта Феде Алварес за неин режисьор.

Пет седмици след премиерата му неговият собствен режисьорски проект Oz The Great and Powerful – продължава да гравитира в топ 10 на класацията. Общите му приходи до момента възлизат на $212.8 млн., отреждайки му първото място в списъка с най-доходоносните ленти в Северна Америка от началото на годината.

Ако анализаторите бяха познали и Evil Dead не бе събрал повече от $20 млн., лидерът от предходното издание на класацията G.I. Joe: Retaliation – може би щеше да запази първото си място и в настоящото. Условността идва от факта, че по предварителни изчисления сумите, генерирани от научнофантастичния екшън с участието на Чанинг Тейтъм, Брус Уилис и Дуейн Джонсън и анимационната комедия The Croods за семейство неандерталци са напълно еднакви - $21.1 млн.

С дебютен боксофис от $18.2 млн. четвъртото място в класацията си осигури дигитално ремастерираната в триизмерен формат версия на блокбъстъра Jurassic Park, който генерира малко под един милиард в хода на оригиналния си глобален театрален тур през 1993 г.

Създадена с бюджет от $10 млн. и деветмесечния труд на над 700 артисти, конверсията излиза точно 20 години след първата поява на култовата лента на Стивън Спилбърг, направила революция в спец ефектите в киното, и около година преди тази на планирания четвърти филм от поредицата.

Изминалият уикенд е по-скоро успешен и за друга зрелищна продукция - Olympus Has Fallen, тъй като екшън трилърът с участието на Джерард Бътлър и Аарон Екхарт най-после успя да избие бюджета си от $70 млн. и вече носи приходи на Millennium Films. С минимален пасив спрямо него на шесто място се намира драмата Tyler Perry's Temptation, а последните три позиции от топ 10 са заети от The Host, The Call и Admission.

Рейтинги на филмите от топ 10 на американската боксофис класация:
Evil Dead
Metascore: 58/100 CinemaScore: C+
G.I. Joe Retaliation Metascore: 41/100 CinemaScore: A-
The Croods Metascore: 55/100 CinemaScore: A
Jurassic Park Metascore: 68/100
Tyler Perry's Temptation: Confessions of a Marriage Counselor Metascore: 27/100 CinemaScore: A-
Olympus Has Fallen Metascore: 41/100 CinemaScore: A-
Oz the Great and Powerful Metascore: 44/100 CinemaScore: B+
The Host Metascore: 36/100 CinemaScore: B-
The Call Metascore: 51/100  CinemaScore: B+
Admission Metascore: 49/100 CinemaScore: B-

Сподели.