"Естествен роман" на Г. Господинов в топ 10 на щатска класация за бестселъри

Pinterest LinkedIn +

Американското издание на "Естествен роман" от Георги Господинов попадна в топ 10 на класацията за най-продавани литературни произведения на източноевропейски автори на Sacred Texts и Amazon.com. Събитието се случва точно една година след издаването на книгата на английски език от "Dalkey Archive Press".

Още в края на ноември т. г. от официалния сайт на Сдружение Словото стана известен успехът, който високо признатата у нас книга на Господинов завоюва сред аудиторията отвъд окена. Както и тогава, днес (7 декември) на върха на класацията е "Поробеният разум” на Чеслав Милош, а "Естествен роман" се е изкачил към него с 9 места, заемайки почетното 10-то място.
 
Георги Господинов е роден през 1968 г. в град Ямбол. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник". Пише поезия, проза, литературни изследвания, драматургия, публицистика. Дебютира със стихосбирката "Лапидариум" (1992).
 
"Естествен роман", първият роман на Г. Господинов, е издаден през 1999 г. и получава Специалната награда на конкурса за нов български роман "Развитие"; преведен е на сръбски, френски, английски. Следващата му книга, сборникът с разкази "И други истории" (2001), е публикувана във Франция, Чехия, Германия.
Сподели.