Филмът "Открадната светлина" (bg) с още 2 топ награди, излъчват го по НТВ

Pinterest LinkedIn +

Българската лента "Открадната светлина" спечели наградите за "Най-добър късометражен филм" и "Най-добър драматичен филм" от HD Fest - единственият фестивал за филми, заснети на HD. През ноември лентата получи награда и от Холивуд Филм Фест - прецедент за българска продукция.

"Открадната Светлина" е първият български филм, изцяло заснет и реализиран в CineAlta HDCAM формат. Това е технологията за дигиталнa кинeматография, която Джорж Лукас (George Lucas) въведе като нов стандарт в киното с "Междузвездни войни".

Той е съвместен проект на неправителствената организация Фейс ту Фейс България и Майкъл Кори Дейвис - сценарист и режисьор, продуциран е от Георги Георгиев и независимата продуцентска компания Топформ Студио. В главните роли са Виолета Марковска, Максим Генчев, Гергана Джикелова и Елвира Иванова.

HD Fest се проведе между 1 и 4 декември в Лос Анджелис, а наградените филми станаха известни вчера (5 декември). "Открадната светлина" беше включен в програмата на 9-тия международен София Филм Фест, провел се през март 2005 г., а тази седмица е включен в тази на НТВ. Телевизионната премиера на 40-минутната лента ще бъде на 11 декември от 22:30 ч.

Сподели.