Ерата на мобилните приложения е тук

Pinterest LinkedIn +

Пазарът на уеб услугите, софтуерните продукти и най-вече на разработката на мобилни приложения е в своя разцвет. Последните проучвания показват, че през 90% от времето, което потребителите прекарват на смартфона си, използват именно приложения. Едва 10% от тях прибягват към мобилния си браузър за сърфиране в интернет.

Когато говорим за онлайн магазини, процентите стават още по-внушителни и отново в ползва на апликациите. Знаете ли, че един потребител прекарва месечно 201 минути, пазарувайки от приложение, и едва 11 минути в класически онлайн магазин! Какво прави приложенията така атрактивни? Защо потребителите ги предпочитат пред мобилните сайтове?

Силата им се крие най-вече в:

  • по-доброто потребителско преживяване (UX);
  • скоростта на зареждане;
  • допълнителните функции и екстри;
  • включени промоции и намаления;
  • и др.

И да, особено в сферата на електронната търговия апликациите крият огромен потенциал – те са на второ място по сваляния след информационните апликации. Дали обаче са подходящото решение за всеки бизнес и дали не е по-добре да инвестираме пари в разработката на мобилен сайт?

След разглеждане на топ 30 на най-популярните брандове в интернет статистиката сочи, че разликата в броя на посещенията на мобилните им сайтове и броя на свалянията на мобилните приложения е почти минимална. Това е така, защото много често потребителите първо започват да общуват с бранда чрез уебсайта му и едва по-късно – чрез мобилното приложение. Необходимо е да се достигнат определени нива на доверие, ангажираност и постоянство у потребителите. Когато това стане, те са готови да пристъпят към инсталиране на апликация, търсейки повече удобство, функционалности, и същевременно намирайки по-голяма удовлетвореност.

А вие? Кое смятате, че по-добре би обслужило интересите на бранда ви – усъвършенстване на мобилен уебсайт с адаптивен дизайн, разработка на мобилно приложение, а може би и двете? Струва ли си да инвестирате в създаването на скъп app, ако той реално не би донесъл резултатите, които очаквате? Подробно сравнение и повече информация може да намерите в статията "Мобилно приложение или мобилен уебсайт? Кое да избера за своя бизнес".
Сподели.