Епосът "Небесно царство" на Ridley Scott по българските екрани

Pinterest LinkedIn +

Епосът "Небесно царство" на Ридли Скот (Ridley Scott)тръгва по българските екрани от 6 май, в деня на световната си премиера, разпространяван от Александра Филмс.

Режисьорът Ридли Скот е всепризнат майстор в разказването на епични филмови истории, построени около съдбата на главния герой – както в "Гладиатор", "Острието на бръснача" и "Блек хоук".

В "Небесно царство" (Kingdom Of Heaven), той се обръща към Кръстоносните походи – този сблъсък между Изтока и Запада, продължил цели 200 години и оставил своя отпечатък върху хода на световната история.

Режисьорът използва Кръстоносните походи като рамка на историята за млад французин, комуто съдбата е отредила да бъде рицар. Орландо Блум (Orlando Bloom) е в ролята на ковача Балиян, който изгубва своето семейство и е на път да изгуби и вярата си. Религиозните войни, които се водят в далечната Свещена земя му изглеждат чужди, докато той самият не става част от тези драматични събития.

На фона на бляскавия средновековен Йерусалим, разтърсван от интриги Балиян среща любовта, превръща се в лидер и използва всички свои умения и цялата си смелост, за да защити града от многобройните заплахи.

Балиян среща съдбата в лицето на великия рицар Годфри от Ибелин (Лиъм Нийсън, Liam Neeson) рицар-кръстоносец, който се завръща за кратко в родината си. Годфри разкрива на Балиян, че е неговият истински баща, посвещава го в рицарство и го повежда на далечно пътешествие към магичния свещен град Йерусалим.

По това време – между Втория и Трети кръстоносен поход, там царува крехък мир, установен от всеобщите усилия на крал Балдуин IV, неговия съветник Тиберий (Джеръми Айрънс, Jeremy Irons) и военната подкрепа на легендарния мюсюлмански пълководец Саладин. Но дните на Балдуин са преброени и фанатизма, алчността и завистта, ширещи се сред кръстоносците заплашва нестабилното примирие.

Стремежът на крал Балдуин към мир - така нареченото “небесно царство” е споделян от Годфри от Ибелин и шепа рицари, които се заклеват да го пазят с цената на своя живот и чест. Когато Годфри предава своя меч на сина си, заедно с него той му завещава и своя свещен обет: да защитава слабите, да пази мира и да се стреми към постигане на хармония между религии и култури, за да се установи на земята Небесно царство.

Балиян поема меча и става част от историята.

Носителят на наградата Оскар за "Гладиатор" - Ридли Скот е създал поредната красива филмова история, представяща легендата за кръстоносците, видяна през очите на един човек, изправен в битка за защита на своя идеал. Използвайки историческите събития като фон на една човешка драма, режисьорът възкресява древната история за странстващия рицар и ни прави свидетели на титаничния сблъсък между християни и мюсюлмани за свещените земи – битка, започнала преди едно хилядолетие и отекваща в наши дни.

Сподели.