Endless Space

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Походова стратегия Година: 2012 Разработва: Amplitude Studios Издава: Iceberg Interactive Платформа: PC

Напоследък стратегическите игри не са на особена почит. И не, нямам предвид реалновремеви, екшън ориентирани заглавия като прословутия StarCraft или странни хибриди като Warhammer 40 000: Dawn of War II.

Говоря ви за онези комплексни, широкомащабни развлекателни заглавия от класата на Civilization, Master of Orion или Panzer General. Игри, които всъщност изискват мислене, а не просто безцелно цъкане с мишката насам-натам по екрана с надеждата нещо да се случи.

Уви, днес в доминираните от мейнстрийм пазара времена, малко трудно е човек да очаква появата на игра, предявяваща високи изисквания към геймърите, очакваща от тях да й посветят много време и усилия в разучаването и овладяването й.

Затова заглавия от типа 4X (explore, expand, exploit, and exterminate) вече са по-редки от кокоши зъби. Ако все пак подобна игра се появи, тя обикновено предизвиква сериозни вълнения по застиналата повърхност на жанра.

Това се случи с Galactic Civilizations през 2003 г., със Sword of the Stars през 2006 г. и сега с Endless Space.

Много хора описват играта като "Цивилизация в Космоса", но това определение не е съвсем точно – най-малкото, защото така нещата звучат като поредния римейк на Master of Orion.

Факт е, че играта се развива в космоса, а мащабите на Endless Space са точно такива, каквито обещава заглавието й – безкрайни. По същество тя представлява комплексно sandbox преживяване, което въпреки привидното си еклектично изобилие от възможности, всъщност е внимателно обмислена и балансира стратегия.

Дори бегъл поглед към дървото с технологии например, ще ви покаже, че за разлика от добрата, стара Civilization, тук говорим за разклонена структура от взаимно конкуриращи се алтернативи, а не за поредица от научни открития.

Така всеки избор, който правите при развитието на цивилизацията ви, променя драстично курса, в който тя поема – дали ще заложи на мирната експанзия или военните кампании? Дали ще разчитате на икономиката и търговията, или на възможностите за бързо завладяване на нови територии?

Това са все взаимно изключващи се варианти, което означава не само внимателно планиране на стратегията ви, но и практически безкрайни опции за преиграване.

Разбира се, не можете да разчитате на комплексната система за дипломация на последните издания на Civilization, още по-малко на динамичния геймплей, типичен за споменатите в началото Dawn of War или StarCraft. Но не това е била целта на Amplitude Studios. Вместо това, малкото независимо студио е създало една наистина зашеметяващо мащабна и запленяващо сложна игра, в която всички фенове на жанра без съмнение ще се влюбят.


Сподели.