Civilization V: Gods & Kings

Google+ Pinterest LinkedIn +

Жанр: Походова стратегия Година: 2012 Разработва: Firaxis Games Издава: 2K Games Платформа: PC

Някога, преди повече от две десетилетия, преди Diablo, Counter Strike и Call of Duty, имаше една Игра с главно „И”.
Игра, наглед невпечатляваща, но предлагаща стратегическа дълбочина и концептуална зрялост, сравними само с, да речем, шахмата.

Игра, която макар да следваше конкретни правила и да поставяше пред играчите сравнително проста, ясна цел, предлагаше десетки, стотици различни начини за постигането й; предлагаше неизброимо множество от вариации за разиграване и победни сценарии.

Името й беше Civilization.

Днес, 21 години по-късно, тази игра все още е сред нас, доказвайки, че добрите идеи не умират – те просто преминават от една форма в друга.

От тогава насам компанията, която я създаде, преживя многобройни трансформации и от доста време не съществува като самостоятелно студио. Създателят й – легендарният Сид Мейър, също премина през своя дял от върхове и падения през годините.

Но въпреки това дори и сега Civilization e все така добре позната и обичана марка – любимо забавление за милиони почитатели на един, уви, не достатъчно популярен в наши дни жанр на походовите стратегии.

Преди около две години добрият, стар Civ се сдоби с ново, пето по ред издание, а преди броени дни се появи и първото голямо разширение за него, наречено Gods & Kings.

Цената му в първият момент може да ви стъписа – около 30 долара, което откъдето и да го погледнеш, е наполовина колкото по принцип струва стандартна РС игра.

Това обаче не бива да ви изненадва, тъй като Gods & Kings всъщност Е половин стандартна РС игра.

Шегата настрана, този експанжън, макар да не е самостоятелен и да изисква инсталация на оригинала, носи толкова много и сериозни промени спрямо него, че няма да съжалявате нито за секунда за парите, които сте платили за него.

От чисто количествена гледна точка Gods & Kings предлага 27 нови бойни единици, 13 нови сгради, девет допълнителни, достъпни за игра раси и по едно ново „чудо” за всяка една от тях. Освен това в него ви очакват напълно ревизирана бойна система и респективно управлявани от компютъра противници със сериозно подобрен изкуствен интелект.

Завръщат се и два много добре познати на феновете на серията елемента – шпионажа и религията. Специално по вторият аспект играта ще ви изненада с една доста различна интерпретация по темата от това, което сте виждали в предишните издания на Civilization. Религията в Gods & Kings е свързана с акумулирането на нов ресурс (вяра), който променя драстично стратегическите опции, предлагани от играта.

Особено приятна добавка в Gods & Kings са и готовите сценарии, включени в разширението. “Какво толкова?”, ще си кажете, нали още в Civ V си имаме генератор на карти, така че винаги можем да си създадем нов сценарий, ако включените в соловата кампания ни омръзнат?

Това, разбира се, е така, но генерираните на случаен принцип карти не могат да се мерят със създадените с много фантазия и внимание към детайла сценарии, включени в Gods & Kings.

Сюжети като Fall of Rome (разглеждащ, както подсказва името му, последните дни на Римската империя), Into the Renaissance (фокусиран върху епохата на Възраждането и края на мрачните Средни векове) и най-вече безкрайно оригиналният Empires of the Smoky Skies, който ще ви пренесе в един стиймпък, фентъзи свят, нямащ нищо общо с реалните исторически събития, но невероятно увлекателен и богат на възможности.

Всичко това превръща Gods & Kings не просто в препоръчителна, а в задължителна придобивка за всеки почитател на серията – едно разширение, в което ще се влюбите, особено ако вече сте запален Civilization фен.Сподели.