Емил Кошлуков: Приключихме с комунизма преди 30 години! Чуйте записа, в който директорът на БНТ не остава длъжен на партийната активистка Пролет Велкова!

Pinterest LinkedIn +

Чудеса от храброст сътвориха за пореден път партийни активисти на някои "демократични" български партии в поредния си опит да дискредитират генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. По време на заседанието, на което СЕМ трябваше да изслуша отчета му за работата на телевизията в последната половин година, той беше нападнат доста евтино от най-новия член на СЕМ Пролет Велкова, назначена с лобирането на партия "Демократична България".

Докато останалите членове на СЕМ са се концентрирали върху принципни въпроси по отчета на телевизионерите, Велкова преднамерено си е позволила грубо да наруши добрия тон. От една страна тя се е опитала да се разпорежда какви теми, участници и въпроси да има в общественатв медия. От друга, Велкова доста е пресолила манджата, отправяйки и лични нападки срещу журналисти, както и срещу самия Кошлуков на тема морал и достойнство и дори си е позволила да го призовава да си подаде оставката.

Както става ясно от разпространения впоследствие аудиозапис от срещата обаче, шефът на БНТ не й остава длъжен, при това без да пада толкова ниско. Той обяснява на Велкова, че длъжността й не предполага да отправя лични нападки и и да прави емоционални квалификации, както и че времето на партийните секретари в телевизията отдавна е минало. "С комунистите приключихме - когато ни намаляваха поведението, даваха ни харектеристики, изселваха ни, уволняваха ни, пращаха ни в затвора. Вече не може!" - обяснява Кошлуков.

Ето с какви думи и непоклатими аргументи той защити колегите си от националната медия:

"Кого обиждате? Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева, Поли Златарева, Жоро Любенов? Знаете ли за какви имена говорите? За легенди в журналистиката! На тях ли казвате, че се унижават и не правят журналистика? Аз съм директор на БНТ и винаги ще защитя моите колеги от безсмислени партийни нападки! Докато съм директор няма да позволя да обиждате колегите ми". В допълнение Кошлуков съобщава и някои азбучни истини, които очевидно Велкова не е осмислила преди това:

"Снимките и съдържанието на сайта на БНТ се определя от независима редакционна политика и никой не може да сваля и качва снимки, както му хрумне. Това не е сайтът на "Дарик" (Велкова работи дълги години във въпросното радио, бел. ред.)... да поръча партиен лидер “Свалете и спрете!” и ние да го направим. При нас това не става. Може да става в други медии, но тук не може, не върви. Това е БНТ - така е било и така ще бъде!" - заявява категорично Емил Кошлуков.

Той уточнява още, че докато е директор на БНТ, ще отстоява независимостта и спокойствието на колегите си. "Няма да позволя партиен секретар да им казва какво да правят!" - заявява още той и допълва: "Ние не сме нито на разпит, нито на другарски съд. Това с народните съдилища го приключихме още преди 30 години. Имате грешка. Ясно ми е, че изпълнявате партийна повеля. Един път ви позволих да се подигравате по време на изслушване, но втори път няма да стане. Няма да позволя партиен натиск върху телевизията!... Няма да се месите в свободата на словото, защото тя е извоювана от хора като мен", припомня директорът. 

"Ходехме по площадите и лежахме в затворите, борихме се за това да могат журналистите да говорят свободно, а не да дойдат партийните секретари и да кажат "Този не го пускай!" и "Този защо не го пита това?" - заявява още Кошлуков.

Освен това той обяснява, че според актуални проучвания най-високо е доверието към към БНТ и към агенция “Ройтерс”. "На вас как ви се струва е друга тема, вашите мнения са ваши, вие имате право на тях, но доверието в БНТ е огромно - тя е водеща телевизия в момента в България по доверие. Така е била, така ще бъде, независимо от цялата кампания, хули, опити като вашите да я дискредитира. С цялото ми уважение, времето, в което ни даваха характеристики и оценки партийните секретари, отмина преди 30 години. С комунистите приключихме - когато ни намаляваха поведението, даваха ни харектеристики, изселваха ни, уволняваха ни, пращаха ни в затвора. Вече не може! Понеже от личен опит знам за какво става дума, тази терминология приключи и тези действия приключиха. Може да се иска, и на вас да ви се иска, примерно, да колите и бесете, но не става. Приключихме с комунизма в този му вид!".

Разпространеният впоследствие аудиозапис от срещата беше споделена и от самия Емил Кошлуков в социалните медии. "Тук са отговорите ми към Велкова, която е член на СЕМ. Заглавието ми се струва прекомерно за моя вкус (не съм го слагал аз), но записът е автентичен. Позволявам си да ги пусна, защото тази жена не за пръв път обижда и съди телевизията и мен. Според мен злобата и безочието не бива да бъдат подминавани лековато, дори да са очевидни за всички. По-старите тук помним, а младите вероятно знаят докъде ни докараха партийните хунвейбини. Явно с комунистите е като с хлебарките - колкото и да пръскаш, след време пак излизат няколко. И пак пръскаш" - написа той.

"Достойно представяне на Емил Кошлуков!" - написа във Фейсбук знаковият демократ от годините на прехода Петко Симеонов и припомни, че сегашният директор на БНТ е "последният политически затворник от преди 10 ноември". Симеонов допълни, че от две години Кошлуков е подложен на "системни, необосновани атаки, протести и какво ли не от скупчените около ДБ персони. Защо? Защото е доказал се демократ! Защото има няколко мразещи го храненици. Как може Кошлуков да не ги слуша?! Нито един аргумент срещу Кошлуков. Нито един!Раздават идеологически и политически оценки с езика на Митко Григоров и Цола Драгойчева, само че "вечната им дружба" е с друг".

Особено любопитен детайл към сагата добави сайтът Topnovini.bg. Под статия по темата са се развихрили "читатели", които очевидно трудно сдържат емоциите си. Един такъв анонимен потребител пише: „Ей, Топновини, говорих с по-добри журналисти от вас и те казаха, че тоя материал не е за първа страница - махнете го да не се вижда толкова, че се излагате!!!!!". Фрапиращо в случая обаче е текстът, останал по невнимание след съобщението. Според сайта той съдържа опорни точки, разпространени сред троловете, защитаващи Велкова. Ето какво представляват те:

ДО ВСИЧКИ:

Пишете коментари под статията от линка оп предишното съобщение, като включвате следните точки:

- Пролет е добър и уважаван журналист с висок морал;

- Кошлуков е много по-зле от нея и трябва да бъде махнат от БНТ веднага;

- В БНТ трябват промени, в това число - лицата вече не стават - има по-добри журналисти, които да влязат в БНТ;

- Материалът на сайта трябва да бъде махнат, защото няма журналистически качества;

Действайте бързо, защото трябва да опазим Пролет Велкова на всяка цена!!!".


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.