Ема Уотсън, или защо Хърмаяни Грейнджър беше само първата стъпка към върха

Pinterest LinkedIn +

Макар и едва навършила 23 години, британската актриса Ема Уотсън (Emma Watson) е сред най-известните и, по-важното, обичани британски актриси през последните 10 години.

Едва ли има някой, който да не знае, че поредицата Harry Potter (Хари Потър) я направи любимка на няколко поколения киномани, като това обаче не попречи на актрисата да продължи успешно кариерата си и след последния филм от франчайза.

За много млади актриси, споходени от известността, светът на шоубизнеса се оказва капан, който ги дърпа все по-надолу и филмовата кариера отива на заден план за сметка на скандалните им прояви, които пълнят клюкарските издания.

Ема Уотсън е пълна противоположност на тези т. нар. "звезди" и от появата си пред голяма публика през 2001 г. тя гради имидж на елегантна и интелигентна млада дама, в която феновете ѝ днес разпознават стила на холивудски икони като Одри Хепбърн (Audrey Hepburn), Вивиан Лий (Vivien Leigh) и Грейс Кели (Grace Kelly).

Освен че е изключително талантлива актриса, Уотсън стана известна и с неповторимия си стил на обличане – без да бъде прекалено екстравагантна на червения килим, звездата от The Perks of Being a Wallflower (Предимствата да бъдеш аутсайдер) успява винаги да привлече погледите, като отбелязва сериозно присъствие и в света на модата.

През 2009 г., балансирайки успешно между рекламите и работата си по Harry Potter and the Half-Blood Prince (Хари Потър и нечистокръвният принц), Ема става лице на Burberry, а по-късно си партнира и с Fair Trade за есенната им модна линия People Tree.

2010 и 2011 са годините, в които излизат последните две части от поредицата Harry Potter – Harry Potter and the Deathly Hallows (Хари Потър и даровете на смъртта). Те отбелязват края на един важен период в кариерата на актрисата и я поставят на кръстопът.

Както колегите си Даниел Радклиф (Daniel Radcliffe) и Рупърт Гринт (Rupert Grint) тя решава да не разчита на старите си успехи и продължава смело напред с участие в биографичната драма за Мерилин Монро (Marilyn Monroe) – My Week with Marilyn (Моята седмица с Мерилин).

Въпреки че ролята й е второстепенна, критиците одобряват играта на Ема Уотсън и в крайна сметка филмът се оказва добър старт за актрисата след 10-те години, прекарани в образа на Хърмаяни Грейнджър.

През 2012 г. следва участие в адаптация на романа на Стивън Чбоски The Perks of Being a Wallflower, където британската актриса се превъплъщава в ролята на Сам -  завършваща училище тийнейджърка, която се опитва да продължи напред след поредица неправилно взети житейски решения.

Новата роля на Ема Уотсън ѝ печели много нови фенове и в същото време не разочарова вече верните ѝ последователи, заобичали я още от времето на магическата приключенска поредица.

Въпреки че се смята по-скоро за късметлийка, отколкото за талант, актрисата прибавя във филмографията си и още една страхотна роля, този път под ръководството на София Копола (Sofia Coppola) в The Bling Ring (Блясък).

Ема Уотсън бързо се утвърждава на сцената на световното кино и вратите се отварят все по-лесно пред безспорния ѝ талант.

Дарън Аронофски (Darren Aronofsky) е поредният режисьор, омаян от нейния чар, с което се стига и до участието ѝ в библейската епика Noah (Ной) с участието на Антъни Хопкинс (Antony Hopkins), Ръсел Кроу (Russell Crowe), Дженифър Конъли (Jennifer Connelly) и др.

Само за няколко години актрисата се превъплъти в образите на силни героини, каквито в киното се срещат рядко, а извън работните си ангажименти е истински пример за подражание.

Младата британка успя да спечели сърцата на много киномани и никой не се съмнява, че каквото и да предприеме занапред, тя ще оправдае доверието на феновете си.

Сподели.