The Bling Ring - блясъкът на известността през погледа на София Копола

Pinterest LinkedIn +

Блясък. Слава. Маркови дрехи. Скъпи бижута. Луксозни коли. Такъв е животът на холивудските знаменитости. Живот, изпълнен с много блясък без стойност, който обаче привлича стотици хора по света и ги кара да мечтаят за него. А за група тийнейджъри в новата лента на София Копола (Sofia Coppola) The Bling Ring (Блясък) желанието да живеят като звезди е истинска фикс идея.

Странна форма на фетишизъм, детинско увлечение или опиянение от безнаказаността? Каква е причината няколко тийнейджъри да оберат домовете на любимите си звезди? Може би всичко това едновременно.

Повечето от вас вероятно си спомнят истинските събития от 2009 г., които бяха широко отразени в световните медии и на които е базиран филмът.

Лентата на София Копола (Sofia Coppola) вече успя да предизвика противоречиви реакции, особено от страна на знаменитостите, които в действителност станаха жертви на обирите и чиито имена се споменават във филма.

Причина The Bling Ring (Блясък) да бъде приеман като възхвала на престъпниците обаче няма. Положителното е, че му липсва и дидактичност. 

Еднакво неразбираемо е както защо възхищението от определена знаменитост преминава границите на разумното до такава степен, че да се превърне в престъпление, така и с какво точно заслужават възхищение част от жертвите на групата.

Желанието за домогване до бляскавия лайфстайл, от друга страна, е съвсем разбираемо, но и леко плашещо. Идеята за известност заради самата известност и готовността да бъдат преминати всякакви граници за постигането на тази цел е това, което прави The Bling Ring сериозен филм.

Режисьор и сценарист на The Bling Ring е София Копола, която повечето от вас вероятно асоциират с донеслия й "Оскар" за сценарий Lost in Translation (Изгубени в превода).

Той обаче съвсем не е единственият й успешен проект. Лентата й Somewhere беше отличена със "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция през 2010 г., а The Bling Ring беше едно от селектираните заглавия на фестивала в Кан и вероятно тепърва го очакват още номинации и награди.

The Bling Ring разказва историята на група тийнейджъри, обсебени от модата и знаменитостите, които започват да проникват в домовете на известни личности в Лос Анджелис и да си присвояват дизайнерски дрехи и аксесоари, пари и бижута.

Естествено, тази идея се заражда постепенно. Тя е предшествана от поредица по-дребни провинения, чиято безнаказаност постепенно опиянява младежите.

Имената на реалните извършители са променени във филма, но тези на знаменитостите, в чиито домове се знае, че са влизали, са запазени. Парис Хилтън (Paris Hilton), една от основните потърпевши от обирите, дори се появява в лентата.

Злият гений в основата на групата, наречена Bling Ring, е Ребека, чиято роля е поверена на Кейти Чанг (Katie Chang). Ребека дава идеята за първия обир и постепенно замесва повечето от приятелите си в престъпната си авантюра.

В ролята на Марк, най-добрия приятел на Ребека, е Израел Брусард (Israel Broussard), а Ема Уотсън (Emma Watson) е в ролята на Ники - третия основен инициатор на обирите.

Уотсън, която повечето от вас са гледали в Harry Potter поредицата, за пореден се появява в доста различна светлина след изпълненията си в My Week with Marilyn и The Perks of Being a Wallflower.

Към актьорския състав на The Bling Ring се присъединяват и Лесли Ман (Leslie Mann), Таиса Фармига (Taissa Farmiga) и Клеър Джулиън (Claire Julien).

Лекомислени, повърхностни, лицемерни и заслепени от привидния блясък, готови на всичко за слава - дали персонажите в лентата на София Копола са просто млади хора, допуснали грешка? Или по-скоро зловещо предупреждение за това в какво се превръща съвременната култура? Всеки може да прецени сам. Стига блясъкът да не го заслепи.

Сподели.