Elysium - Мат Деймън, бъдеще, прах и разочарование

Pinterest LinkedIn +

Втората лента на режисьора Нийл Бломкамп (Neill Blomkamp) вероятно няма да повтори успеха на първия му филм въпреки интересния си актьорски състав начело с Мат Деймън (Matt Damon) и Джоди Фостър (Jodie Foster).

Мрачните постапокалиптични сюжети очевидно са особено актуални тази година. Поредната лента, която се присъединява към тях, е Elysium (Елизиум) на Нийл Бломкамп (Neill Blomkamp). Няма как да отречем визуалните достойнства на лентата, но дори да сте фенове на футуристичните екшъни, филмът вероятно няма да ви впечатли особено.

Причините за това са няколко и основно в сюжета на лентата. Elysium сериозно напомня на множество фантастични филми, в чиято основа е заложена идеята за един полуразрушен бъдещ свят, в който социалната несправедливост е повече от осезаема, включително и на хитовите In Time (Дилъри на време) и The Hunger Games (Игрите на глада). За съжаление обаче му липсва тяхната оригиналност.

Персонажите също не са толкова интересни, колкото очаквахме, като се има предвид актьорския състав. Въпреки че със сигурност сте гледали и Мат Деймън (Matt Damon), и Джоди Фостър (Jodie Foster) в много по-запомнящи се и добри роли, проблемът съвсем не е в изпълненията им.

Предвидими и еднопланови, дори основните персонажи в Elysium едва ли ще успеят да ви изненадат с нещо, а логичното следствие от това е, че и финалът на лентата е съвсем банален.

Макар да не липсват и ситуационни клишета, те не са дразнещи сами по себе си. В комбинация с изобилието от вътрешни дължини и липса на динамика в някои от частите на филма обаче го правят тежък и не особено лесен за гледане.

Това съвсем не значи, че Elysium е лишен от положителни качества и че не си струва да бъде видян. Напротив - лентата на Бломкамп е наистина впечатляваща що се отнася до визуалните ефекти и е повече от мащабна.

Бломкамп успя да си спечели вниманието на критиката и публиката още с първия си пълнометражен филм District 9 (Сектор 9), който му донесе номинация за "Оскар" за сценарий, споделена с Тери Тачел (Terri Tatchell). District 9 беше номиниран за наградата на Академията в още три категории.

Именно успехът на първата лента на младия режисьор се превърна в причина за високи очаквания към Elysium. Въпреки че този път Бломкамп е разполагал с три пъти по-голям бюджет, новата му творба едва ли ще повтори успеха на District 9.

Едно от основните предимства на Elysium е интересният актьорски състав. Освен двамата носители на "Оскар", които вече споменахме, към каста се присъединява и Шарлто Копли (Sharlto Copley), когото повечето от вас вероятно са гледали и в The A-Team. Копли работи с Бломкамп и в District 9, а този път ще го видите в една от второстепенните злодейски роли.


Историята в Elysium се развива повече от 140 години напред в бъдещето, въпреки че в едно от интервютата си Бломкамп, който е и сценарист на филма, намеква, че случващото се в лентата е метафора за случващото се в съвременния свят.

Останали са две социални класи. Богатите живеят в космическа станция, наречена "Елизиум", останалите живеят в изключителна бедност на полуразрушената и пренаселена планета Земя.

Повечето от тях имат една-единствена мечта - да се измъкнат от мизерията и престъпността и да стигнат до "Елизиум". И са готови да рискуват живота си, за да я постигнат.

Макс (Мат Деймън) мечтае да отиде на "Елизиум" от дете, но никога не е подозирал, че да се добере до станцията може да се окаже въпрос на живот и смърт.

Обитателите на "Елизиум" съвсем не изгарят от желание да помогнат на нуждаещото се население на Земята, дори напротив - готови са на всичко, за да го държат далеч от себе си и съвършения си свят. Особено безскрупулната министър Делакорт (Джоди Фостър), която е повече от крайна в методите си.

През повечето време Макс мисли единствено как да спаси собствения си живот, а Делакорт - как да се сдобие с още повече власт.

Както вероятно сте се досетили, само един от двамата стига до извода, че може да има много по-важна цел в живота си от тази, която сам си е поставял.

Сподели.