Едуард Мейбридж с Google Doodle за 182 години от рождението си

Pinterest LinkedIn +

На 9 април Google почита 182-тата годишнина от рождението на популярния фотограф Едуард Мейбридж (Eadweard Muybridge), считан за пионер в областта на кинематографията.

Роденият през 1830 г. британец с холандско потекло, прекарал по-голямата част от живота си в САЩ, оставя името си в историята през 1876 година.

Тогава, провеждайки фотографски експеримент, Мейбридж решава да анализира движението на конете, като за целта разполага 12 фотоапарата на писта за надбягвания. Те са заредени да се активират автоматично при преминаването на животното пред тях, като по този начин се получава поредица от снимки от различни етапи на движението му.

Опитвайки да докаже, че в даде момент конят отделя и четирите си крака от земята, Мейбридж създава устройство, което нарича "зоопраксископ", с което да покаже чрез снимки движещото се животно.

И до днес това се счита за първия филм в историята на седмото изкуство, поставил основите на кинематографията, благодарение на която десетки години по-късно се радваме на киното и телевизията.


Сподели.