Гидеон Съндбек със Zipper Google Doodle по случай рождението му

Pinterest LinkedIn +

Гидеон Съндбек (Gideon Sundback) е личността, на която Google отдава почит на 24 април 2012 година със Zipper Doodle по повод 132 години от рождението на американския инженер от шведски произход.

Гидеон Съндбек (Otto Fredrik Gideon Sundback) е роден на 24 април 1880 година в Швеция в семейството на заможен фермер. След като завършва образованието си в Германия, през 1905 година Съндбек емигрира в Съединените американски щати.

Всъщност първият прототип на циповете (т. нар. zipper) датира от 1893 година и е дело на американеца Уиткомб Джъдсън (Whitcomb Judson), но по това време новото устройство било все още твърде сложно и поради този факт - ненадежно.

След редица рекламации и бидейки на ръба на банкрута, Джъдсън привлича за свои бизнес партньори Гари Ерл и Луис Уокър, а последният от своя страна наема за главен инженер на проекта именно Съндбек.

В продължение на няколко години
Гидеон Съндбек разработва чисто нов модел на цип и оптимизира технологията на производствения му процес, а на 29 април 1913 година го патентова под името zipper.

Първоначално бизнесът не се развива много успешно, тъй като редица производители не искат да рискуват с иновативната техника, поради сложния й процес на изработка, но с времето новият подход все пак се оказва надежден и към 1923 година изобретението получава широко разпространение в целия свят.

Както е известно, ципът е вид механично закопчаване, предназначенно за бързо съединяване или разделяне на две части, обичайно от плат. Състои се от две текстилни ленти, на които в шахматен ред са закрепени пластмасови или метални зъбци. Съединяването или разделянето се извършва от плъзгач (слайдер), движещ се между текстилните ленти.

Стани приятел на Avtora.com във Facebook, Twitter и Google+, за да споделяме заедно забавлението и в социалните мрежи!

Сподели.