Google Drive - корпорацията със собствена версия на cloud услуга за съхранение на големи обеми от данни

Pinterest LinkedIn +

В случай, че още не знаете, cloud услугите са бъдещето на методите за съхранение на информация. Значително по-сигурно е от всяка друга алтернатива – оптични медии, флашки, твърди дискове, а с масовото навлизане на широколентовия достъп до интернет е безкрайно удобно, тъй като позволява не само бърз достъп до записаната информация, но и лесно споделяне в уеб.

Ако все пак не сте много убедени в това твърдение, ето ви ярко доказателство – една от водещите хай тек компании на нашия век, диктуваща до голяма степен тенденциите в сферата на високите технологии, от няколко дни не просто се качи на cloud влака, а пусна собствен локомотив с вагони.

Шегата настрана – официалният старт на новата услуга Google Drive, макар да мина донякъде незабелязано, вещае началото на нова ера в комплекса онлайн приложения и функции, предлагани от корпорацията.

На пръв поглед Drive предлага опции, доста подобни на тези, включени в конкурентни услуги, като Dropbox или SkyDrive. При регистрация на акаунт (или активирането му през съществуващ Google акаунт) получавате 5GB безплатно пространство за съхранение на данни и няколко други екстри.

Чисто интерфейсно, Drive ще замени в лентата с менюта и инструменти на вашия Google акаунт секцията Docs. Сега всички онлайн документи преминават под шапката на новия cloud масив, като разделението им е на My Drive и Shared With (в зависимост от това дали става дума за лични записи или споделени файлове).

Откъм офис приложението на Drive, услугата включва няколко интересни и полезни екстри, като например функция за оптично разпознаване на текст. Това значи, че ако качите в Drive файл в PDF формат, той ще бъде конвертиран автоматично в текстова форма, подходяща за работа с Google Docs.

За да мотивира максимално новите потребители да изберат Drive (или за да примами използващите конкурентни cloud услуги), Google предлагат промоционални тарифи за разширяване наличното пространство за съхранение – екстра 25 GB за $2.49 на месец, което е в пъти по-ниско от цените на Dropbox и SkyDrive.

Разбира се, тук трябва да се отбележи, че и двете споменати услуги са със солидна история и доказана стабилност – нещо, което Drive тепърва ще има да демонстрира.


Сподели.