Едрогабаритен агент изгони вампирските орди от върха на щатския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Веднага след премиерата си “Big Momma’s House 2”, най-новата комедия с участието на чернокожия комик Martin Lawrence, застана под номер едно в американския боксофис.

Както и в първата част на филма, снимана преди шест години, като агент под прикритие от ФБР неговият герой трябва да се “преобрази” като старица. Режисьорът John Whitesell, снимал до момента предимно телевизионни сериали, разказва забавна история за агент Търнър преоблечен като възрастна дама, която трябва да пази националната сигурност от безмилостен убиец.
 
Второто място e за още едно ново заглавие - “Nanny McPhee”, което влиза директно там след премиерния си уикенд. Emma Thompson, Colin Firth, Kelly McDonald и Imelda Staunton са звездите в тази почти изцяло британска продукция. Режисурата е поверена на Kirk Jones, който за своите 40 години има само един филм зад гърба си. Това не му пречи да екранизира брилянтно книгата на Christianna Brand за млад вдовец и неговите седем деца. След смъртта на жена си децата спират да го слушат и “побъркват” всяка бавачка, която е наета да ги гледа. Тогава се появява мистериозната Макфий, която има специална дарба и знае как да се справи със ситуацията в семейство Браун.
 
Отстъпвайки от лидерското място до трета позиция тази седмица е  режисьорът Len Wiseman, който атакува боксофиса с продължението на вампирската си сага “Underworld: Evolution”. Разполагал с бюджет от 48 млн. долара британецът отново е заложил на кървави батални сцени и модерни специални ефекти. Персонажите на Kate Beckinsale и Scott Speedman се изправят срещу много могъщ враг в лицето на първите вампири, които кръстосват земята от хилядолетия. Войната между вълколаците и вампирите е непредсказуема, защото раждането на хибрид между тях вещае унищожение и за двата вида.
 
Третото ново предложение този уикенд е спортната драма “Annapolis”. James Franco, Tyrese Gibson и Donnie Wahlberg са главните герои в режисираната от тайванеца Justin Lin продукция. Действието се върти около няколко млади мъже, които са едни от малкото избрани от 50 000 кандидатстващи за постъпване в елитната Военноморска академия. Това е лесната част, защото тепърва започва борбата им за оцеляване и себедоказване. Правилата на външния свят не важат и делението по социален статус е силно изразено, което поставя някой от бъдещите войници в неизгодно положение.
 
Независимо че пада бавно надолу в класацията, анимацията “Hoodwinked” беше одобрена от капризния американски зрител, което спомогна филмът да инкасира печалба до момента в размер на 17 млн. долара. Разделили се наскоро с “Walt Disney” с множество дела и скандали, от Weinstein Co. могат да бъдат доволни, че първия им самостоятелен филм беше приет изключително добре. Режисьори на ироничната приказка за червената шапчица, вълка, бабата и ловеца са Cory и Todd Edwards. Със завидно чувство за хумор те са обърнали наопаки добре познатата ни история и са пресъздали тяхната гледна точка. Анимацията е озвучена с гласовете на Glenn Close, Xzibit, James Belushi и Anne Hathaway.

Шестото място е за гей-драмата “Brokeback Mountain”, която разбуни духовете в пуританска Америка, но и успя безкомпромисно да обере най-престижните награди “Златен глобус” преди няколко дни. Именно те са сочени за сигурен показател кой филм има шанс за най-голямата надпревара – наградите Оскар. Заклеймена от едни и обожавана от други лентата на Ang Lee предизвика небивал интерес, което върна филма в челните места на боксофиса 52 дни след премиерата му. Heath Ledger, Jake Gyllenthaal, Anna Faris и Randy Quaid са актьорите, които изнасят тежестта на историята, която проследява интимната връзка между двама каубои в продължение на години.
 
Най-новото заглавие на гиганта “Disney” този уикенд се намира на седмото място. “Glory Road” е драматичен филм, който за пореден път доказва със сценария си, че за таланта на човек не трябва да се съди по цвета на кожата му. Josh Lucas играе ролята на бял треньор по баскетбол, който трябва да тренира изцяло цветнокож колежански отбор. Трудностите идват и от факта, че това е първият подобен отбор в историята на тогавашна расистка Америка, а и треньорът до момента е работил само с жени. Изправен пред непосилната на пръв поглед задача, режисьорът James Gartner показва, че всеки човек трябва да бъде уважаван от околните, ако се бори в името на някаква цел.
 
Продуциран от многократно награждавания Robert Zemeckis “Last Holiday” може да се похвали и със стабилен актьорски състав, което е видно от имената на Queen Latifah, LL Cool J, Gerard Depardieu и Timothy Hutton. Интернационалния каст е включен в трагикомичната история за жена, която научава страшна вест от доктора си. Остават и само три седмици живот, които сама трябва да реши как да изживее. Тя стяга куфарите и заминава за Чехия, където иска да се запознае с хора, които цял живот е боготворяла. Съдбата обаче си няма друга работа и нещата придобиват непредвидимо развитие. 
 
Със стабилния бюджет от 180 млн. долара и 50 млн. за маркетингови разходи “The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe” се оказа един изключително добре премерен продуцентски ход. Насочена към по-детската аудитория фентъзи-приказката на режисьора Andrew Adamson продължава да държи сериозен зрителски интерес и да трупа печалба с всеки изминал ден. Tilda Swinton, Georgie Henley, Skandar Keynes, Anna Popplewell и William Moseley са главните персонажи  във филма. Първата екранизация по романа на C.S. Lewis се оказа успешна и вече се подготвят новите приключения на семейство Певънси в приказния свят на страната Нарния.
 
На последното десето място се изкачва най-новият филм с участието на Pierce Brosnan – “The Matador”. Излязал на голям екран преди пет седмици филмът постепенно набира скорост и вече е в топ 10 на щатския боксофис. Режисираната от Richard Shepard комедия включва в каста си още и имената на Greg Kinnear и Hope Davis. Действието проследява последствията за двама мъже, които се запознават случайно в един бар в Мексико. Единият е наемен убиец, а другият е търговец, на когото бизнеса никак не върви. Без даже да подозират, тяхната среща ще промени живота и на двамата в посока, в която дори и не предполагат.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода  27 – 29 януари:
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Big Momma’s House 2”

40 $ млн.

28 $ млн.

2. “Nanny McPhee”

25 $ млн.

14 $ млн.

3. “Underworld : Evolution”

48 $ млн.

44 $ млн.

4. “Annapolis”

45 $ млн.

8 $ млн.

5. “Hoodwinked”

20 $ млн.

37 $ млн.

6. “Brokeback Mountain”

14 $ млн.

51 $ млн.

7. “Glory Road”

50 $ млн.

35 $ млн.

8. “Last Holiday”

45 $ млн.

32 $ млн.

9. "The Chronicles Of Narnia:
The Lion, The Witch and 
The Wardrobe"

180 $ млн.

278 $ млн.

10. “The Matador”

12 $ млн.

5 $ млн.

Сподели.