Вампирска саморазправа в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Съвсем очаквано веднага след премиерата си вампирският екшън “Underworld: Evolution” оглави щатския боксофис. Продължението на суперуспешната продукция от 2003-та отново е дело на режисьора Len Wiseman, който този път е разполагал с двойно по-голям бюджет или $48 млн.

Главната роля е поверена на актрисата Kate Beckinsale, за която режисьорът е женен, а Scott Speedman е другото голямо име в лентата. Историята в “Underworld: Evolution”  продължава да ни разкрива причината за древната война между вампирите и вълколаците. Заплахата и за двата вида идва в лицето на Майкъл, който е хибрид между двата вида и в състояние да реши битката в полза на едните.
 
Второто място е за анимацията “Hoodwinked”, около която миналата седмица възникна скандален прецедент в отразяването на данните за приходите за съответния период. Въпреки ситуацията от компанията Weinstein Co. могат да бъдат доволни, защото ироничната им приказка за червената шапчица изплати вложенията си и вече е на печалба от 9 млн. долара. Glenn Close, Xzibit, James Belushi и Anne Hathaway са озвучили анимацията, която дава един различен поглед върху детската приказка, която иначе всеки знае. Cory и Todd Edwards освен режисьори са и сценаристи на филма.
 
“Glory Road” е другото заглавие, което преди дни беше замесено в скандалното разместване на предварително обявени резултати в боксофиса. Продукцията на гиганта “Disney” е базирана на истински събития, случили се през 1966 г. в Тексас. Бял треньор по баскетбол е назначен да работи с първия в историята, изцяло чернокож колежански тим, който се сблъсква с расизма. Тренирал до момента само жени, на персонажа на Josh Lucas му се налага да се бори за уважение на личните си качества, а не да бъде съден по цвета на кожата му. Режисьор на лентата е James Gartner, който до момента няма някакви сериозни успехи зад гърба си.
 
С две места надолу, спрямо миналия уикенд, се намира комедията “Last Holiday”. Интернационалният каст включва имената на Queen Latifah, LL Cool J, Gerard Depardieu и Timothy Hutton, а изпълнителен продуцент е Robert Zemeckis. Сценарият ни запознава с дама на средна възраст, на която съобщават съкрушителната новина, че и остават още три седмици живот. Нямайки какво да губи тя решава да замине за Европа, където да се наслади на последните си дни. Нещата обаче се развиват по друг начин за нея, когато пристига в скъп хотел в Чехия.
 
След като обра наградите “Златен глобус” преди броени дни “Brokeback Mountain” възкръсна за нов живот. Азиатският режисьор Ang Lee ни най-малко не е притеснен от факта, че филмът му е забранен в няколко щата заради гей тематиката и продължава заслужено да бъде възхваляван от критика и фенове. Лентата проследява интимните отношения между двама каубои в продължение на години. Heath Ledger, Jake Gyllenthaal, Anna Faris и Randy Quaid са големите имена в каста на филма, който е сочен за един от основните претенденти за награда Оскар.
 
Шестата позиция и тази седмица остава за “Fun with Dick and Jane”. Изплатил вложения бюджет от 100 млн. долара, продуцентът и изпълнител на главната роля Jim Carey, може да бъде доволен, че чистата печалба тепърва предстои. Римейк на комедия със същото заглавие от 1977 г. сценарият запознава с неволите на семейство Харпър. Останали без работа и спестявания и с малко дете в ръцете си, двамата трябва да намерят начин да изкарват пари, за да оцелеят. След като имуществото е разпродадено, следва неочакваната крачка и за тях самите – да станат въоръжени обирджии. Tea Leoni и Alec Baldwin са другите големи имена в продукцията на режисьора Dean Parisot.
 
Почти два месеца в челната десетка на най-гледаните филми в северна Америка “The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe” продължава с всеки изминал ден да трупа приходи. В последните няколко години студиата в Холивуд откриха новата печеливша формула във филмирането на приключенски фентъзи романи и процесът вече е необратим. Това е и логичен ход, след като те им носят огромни печалби в милиони долари. Филмът-приказка е по първия роман на C.S. Lewis, писан през 1950 г. и проследяващ приключенията на четирите деца на семейство Певънси в магическия свят на страната Нарния. Tilda Swinton, Georgie Henley, Skandar Keynes, Anna Popplewell и William Moseley изпълняват основните персонажи във филма на режисьора Andrew Adamson.
 
Осмото място е за “End of the Spear”, който влиза директно в боксофиса след премиерата си. Без големи и гръмки актьорски имена в продукцията си, сценаристът и режисьор Jim Hanon, е наблегнал на драматичната и чисто човешка страна на своята история. Петима млади мисионери са брутално убити в еквадорската джунгла от племето уаорани. Този факт променя не само живота на техните семейства, но и живота на племето, видян през очите на младия Минсаяни.
 
Дори и само името на Quentin Tarantino буди зрителски интерес като това, добавено към свирепа кървава история, е заявка за комерсиален успех. Режисиран от младия Eli Roth  и продуциран от Tarantino, “Hostel” е нискобюджетна продукция, която по примера на “Saw” се превърна в касов хит. Съотношението бюджет 5 млн. долара и чиста печалба от 38 млн. долара за 20 дни е красноречиво доказателство за това. Историята ни запознава в трима чуждестранни туристи, които се отдават на секс и весел живот в общежитие в Чехия. Кошмарът за тях тепърва предстои, защото се оказват в центъра на зловещо наддаване от страна на богати местни бизнесмени, които искат да се гаврят с телата им за удоволствие.
 
На последната, десета позиция, е още едно ново заглавие този уикенд. “The New World” e най-новият филм с участието на звездата Colin Farrell. Негов сценарист и режисьор е Terrence Malick, чийто последен филм беше “The Thin Red Line” преди осем години. Сега той филмира епична драма, която ни пренася през 17 век край бреговете на тогавашна Америка. Английски откриватели се опитват да подчинят местните индианци на своите закони и навици. Това прераства в кървава война,  в която много от участниците намират смъртта си.  В каста се открояват още имената на Christian Bale, Christopher Plummer, Jonathan Pryce и Ben Chaplin.

Боксофис класация на Северна Америка за периода  20 – 22 януари
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Underworld : Evolution”

48 $ млн.

28 $ млн.

2. “Hoodwinked”

20 $ млн.

29 $ млн.

3. “Glory Road”

50 $ млн.

28 $ млн.

4. “Last Holiday”

45 $ млн.

26 $ млн.

5. ““Brokeback Mountain”

14 $ млн.

42 $ млн.

6. “Fun with Dick and Jane”

100 $ млн.

102 $ млн.

7. "The Chronicles Of Narnia:
The Lion, The Witch and 
The Wardrobe"

180 $ млн.

271 $ млн.

8. “End of the Spear”

10 $ млн.

5 $ млн.

9. “Hostel”

5 $ млн.

43 $ млн.

10. “The New World”

30 $ млн.

4 $ млн.

Сподели.