Две десетилетия на върха - Дейв Грол

Pinterest LinkedIn +

2009-та ще е поредната щастлива година за Дейв Грол. Заедно с Джон Поул Джоунс (Led Zeppelin) и китариста-вокал Джош Хоуми от Queens Of The Stone Age той създаде супергрупата Them Crooked Vultures и едноименният албум е вече факт.

А след като го чуете, може да сте сигурни, че и този път добрият стар Дейв е дал всичко от себе си и вероятно отново ще е в челото на класациите.

Историята показва, че само Дейв Грол може да измести Дейв Грол от върха! И наистина през 2002 година за цели 17 последователни седмици три групи, в които той участва, оглавяват класацията Billboard Modern Rock.

Сингълът на Nirvana - You Know You’re Right, отстъпва първото място на All My Life на Foo Fighters, за да бъде заменена само след седмица от No One Knows на Queens Of The Stone Age, където "хилядоръкият Дейв" е записвал барабаните.

Стига ли му, че е един от най-известните, добри и много важно - силови барабанисти?! Явно не, защото успя да превземе класациите като певец и китарист на група, в която е главен композитор.

Колкото и да е невероятно и трудно, Дейв Грол успява и да се измъкне от сянката на една толкова значима и супер успешна група като Nirvana.


Това не се отдаде на колегата му - басистът Крис Новоселич, останал далеч от сцената, където вероятно живее добре с нирванските милиони. Въпреки че барабаните, които Дейв изсвирва в албумите, както и няколкото парчета, които Кърт Кобейн му разрешава да композира, са достатъчни да прогорят, загасят и след това бетонират фамилията Грол във всяка музикална енциклопедия, краят на "ерата Nirvana" се явява за него едно творческо начало.

Първоначално Грол започва да записва сам парчетата, които по-късно ще се превърнат в първия Foo Fighters албум, станал реалност през 1995 г. В него той е записал и изпял абсолютно всички партии без някое и друго китарно соло.

Албумът е приет с отворени обятия от феновете на алтернативната музика и през 1996 г. е номиниран за "Грами" в категорията "Най-добър алтернативен албум". Иронията е пълна – отново губи от себе си – престижната награда печелят Nirvana и техният Unplugged in New York.

Статуетката "Грами" идва малко по-късно - през 2000-та година, когато третият албум на Foo Fighters печели в категорията за "Най-добър рок албум". Дейв Грол ще грабне тази престижна награда още два пъти – през 2004 година за албума One By One и през 2008-ма за Echoes, Silence, Patence & Grace. С цели три статуетки в тази категория те се нареждат на първо място пред U2, които са с две.


Дейв и останалите от Foo Fighters имат и още две награди "Грами" – за "Най-добър клип" и "Най-добро живо изпълнение". Шест албума, турнета по целия свят и много, много седмици в световните класации.

Разбира се и това не е достатъчно на Дейв Грол, който получава и най-ценното признание за един музикант – уважението на колегите. Като барабанист той е участвал в множество записи на други известни групи като Queens Of The Stone Age, Killing Joke, Garbage, Nine Inch Nails, Tenacious D и Prodigy.

Дали с палки, дали с перце или микрофон в ръка, Дейв Грол продължава да ни взима акъла, каквато и музика да прави. Като един от най-големите таланти на последните две десетилетия, той заслужава място в рок историята редом с тези, които някога са били негови идоли.

Все пак да не забравяме, че дори "най-голямата звезда" на барабаните – Ларс Улрих от Metallica, каза веднъж, че Дейв е велик и че дълбоко му се възхищава, а вероятно й завижда...

Сподели.