DVD-та с филми на Фелини, Антониони и Бертолучи получават български лиценз

Pinterest LinkedIn +

"Съни филмс" - българският дистрибутор на компанията за видео и DVD Sony Pictures Home Entеrtаinment, ще издаде у нас 85 заглавия от италианската кинокласика и пакет от серийни и пълнометражни анимационни филми, информира Веселин Савов в интервю за вестник Дневник.

На фестивала в Кан тази година,"Съни филмс" са договорили издаването у нас на филми на Фелини, Антониони и три ленти на Бертолучи. В интервюто директорът на компанията, Веселин Савов, е анонсирал и идеята на компанията да направи филмови портрети на Мастрояни, София Лорен и др.

Анимациионните филми, които ще получат български лиценз, са произведени от европейски и японски анимационни студия.

Филмовият разпространител е преговарял с руската компания "Русико" за закупуването на около 40 заглавия, сред които цялата руска класика, всички филми на Никита Михалков и руските филми на Андрей Кончаловски. Цената, която те са поискали, обаче, сериозно е надхвърлила стандартите на българския пазар.

"Съни филмс" плануват да пуснат DVD-колекция и на стари български филми, но там препятствието е друго - качеството на носителя. "Ако има собствена културна политика, би трябвало да отпусне средства и да направи фонд от дигитално обработени мастери на стойностните български филми." - изказва заключението си Савов, на страниците на Дневник.
Сподели.