Барабанистът на Police - автор на музиката към "български" филм

Pinterest LinkedIn +

Барабанистът на легендарното пънк-уейв трио Police Стюард Копланд (Stewart Copeland), е композитор на музиката, към премиерната филмова продукция, включваща масирано българско участие "Аз съм Дейвид" (I Am David).

Eкранизацията по книгата "North to Freedom" на Ан Холм, e второ заглавие (след "Страстите Христови") в което си партнират Джеймс Кавийзъл (James Caviezel) и Христо Шопов.
Интересен факт, съпътстващ филма е, че той е заснет почти изцяло на родна територия (в Каварна, Балчик, Вакарел, Мальовица и село Боженци).

Сюжетната линия на "Аз съм Дейвид", проследява перипетиите, съзряването и емоционалното самоосъзнаване на 12-годишния Дейвид, който се измъква от лагера в Белене и прекосява половин следвоенна Европа.

За вдъхновение за написване на музиката към филма, Копланд се е заровил в архивни и съврененни записи на традиционната народна музика на Източна Европа, включваща хороводни мелодии, цигански гъдулки, български женски хорове и песни от различни фолкорни области.

Доказал се като новатор, музикантът, споделил пътя към славата заедно със Sting, е създал саундтрака на "Аз съм Дейвид", мискирайки елементи от записите със свои собствени композиции, след което е влязъл отново в студио с 40-членен струнен оркестър, за да постигне желаната плътност и емоционална дълбочина на музикалното внушение.

Копланд пише филмова музика повече от 20 години и e участвал в над 60 продукции
Сподели.