Dulce Pontes изпълни с радост и сълзи зала 1 на НДК

Pinterest LinkedIn +

Португалската фадо изпълнителка Дулсе Понтеш (Dulce Pontes) изнесе впечатляващ концерт-спектакъл вчера в зала 1 на НДК пред погледите на над 3500 души, дошли да я видят.

Певицата е в България по покана на португалския посланик у нас Мариу Сантуш, а с концерта й беше отбелязано председателството на Европейския съюз, което Португалия пое от 1 юли тази година. Освен посланика специален гост на концерта беше бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски.

В продължение на час и половина Понтеш успя да превърне концерта в спектакъл на една култура и да покаже чрез музика и танц целия спектър от емоции на португалската душа - от сълзите до радостта във фадото.


По време на концерта Dulce Pontes дори успя да разплаче част от присъстващите. Снимка: Avtora.com

Концертът започна с три балади, които Дулсе Понтеш изсвири на пиано, докато на виолончелото й акомпанираше Давиде Закария (Davide Zaccaria). На сцената присъстваха още Оскар Виана (Óscar Viana) - обой, Пауло Фейтея (Paulo Feiteia) -фадо китара, Филипе Лукаш (Filipe Lucas) - китара, Жозе Соареш (José Soares) - акустична китара и Бето Бетук (Beto Betuk) - ударни.

По средата на спектакъла Дулсе Понтеш смени част от облеклото си, след което допълни изпълненията си и с типичните португалски танци.

Освен авторски композиции певицата използва и някои стандартни теми от фадото.


Португалската певица предложи на публиката освен фадо изпълнения и типични танци. Снимка: Avtora.com

За да представи останалите музиканти на сцената пък Дулсе Понтеш направи импровизирани "диалози" с всеки един от тях, по време на които гласът й "се дуелираше" със звука на инструмента.

Певицата беше извикана на бис от публиката, която я призова на крака. По време на финалното изпълнение Понтеш накара всички присъстващи в зала 1 да танцуват заедно с нея.

Сподели.