Дуа Липа скара Балканите: чий е айварът?

Pinterest LinkedIn +

Британската певица Дуа Липа похвали "Косовския айвар", с което внесе сериозен смут на Балканите, съобщава I Fucking Love Maps, цитирайки сайта Taste Atlas.

С позицията си Липа, чиито родители са от Прищина, разгневи както сърбите, които твърдят, че това е традиционен сръбски деликатес, така и македонците, които по традиция държат хубавите неща да бъдат техни. На свой ред хървати, босненци и словенци настояват, че айварът е тяхно изобретение. Засега от България претенции не са заявени, въпреки че, както ще стане ясно, зеленчуковият продукт има нещо общо с черноморската белуга. :)

"Все пак има добри новини: Айварът принадлежи на всички", припомнят от страницата за любители на географски карти и допълват, че традиционното ястие от чушки и патладжан е популярно в цяла Източна Европа и на Балканите. Въпреки че въпросът за произхода му често предизвиква спорове, както впрочем се случва и с други вкусотии като мусаката например, е ясно, че името на айвара идва от турски, където havyar означава хайвер, съобщават от кулинарния сайт и разкриват детайли от историята на ястието:

"В миналото Сърбия е била известна с производството на хайвер от черноморска белуга, развъждана специално за целта, и е била най-големият износител на този продукт. По-късно, когато производството на хайвера е било затруднено, сърбите започнали да предлагат така наречения "червен хайвер", т.е. айвар, откъдето произлиза и името на деликатеса".

Журналисти от Северна Македония обаче не издържаха и пуснаха жлъчна статия с политически привкус по темата, озаглавена "Дуа Липа: Аjварот е албански специjалитет. А Заев и чистокръвен албанец?". Съседите са възмутени и от други изказвания на носителката на "Грами", като например това, че суджукът е една от любимите й "албански храни". С пълния текст на македонската статия можете да се запознаете тук.

Важно е да уточним, че в Taste Atlas лютеницата е представена като типично българско ястие, за което поне към момента няма претенции от други страни.


Сподели.