Дребно пернато сви гнездо в щатския бокс офис

Pinterest LinkedIn +

За втора поредна седмица анимацията “Chicken Little” буквално разби американския боксофис. Новата продукция на студио “Walt Disney“ прикова сериозен зрителски интерес и продуцентите на филма вече са на печалба от 20 млн. долара.

Zach Braff, Joan Cusack, Steve Zahn и Patrick Stewart са част от актьорите, дали гласа си за историята на малкото пиле, което хвърля в паника града, в който живее. Неговото предупреждение, че небето пада над главите им, се оказва истина и то, и другарите му тръгват на спасителна мисия.
 
На второ място този уикенд се намира първото ново предложение за седмицата. “Zathura” е поредният опит на актьора Jon Favreau зад камерата. Снимал предимно за телевизията, 39-годишният актьор, познат предимно от второстепенните си роли в Холивуд, сега е екранизирал детската книга на Chris Van Allsburg – “Zathura”. В лентата се разказва за приключенията на двама братя, които неочаквано се озовават в космоса на интергалактическо пътуване. Намирайки детска игра в мазето на къщата си, братята Уолтър и Дени не подозират в какво се забъркват. Реалност и фантазия се преплитат и накрая техният баща, в ролята Robin Williams, трябва да претърси космоса, за да спасява децата си. Без да е афиширан като продължение на хитовия "Jumanji" (1995), “Zathura” следва същата сюжетна линия.
 
Третата позиция тази седмица е за европейски режисьор с неговия първи холивудски филм. Истинско съзвездие от актьори е успял да събере накуп шведският режисьор Mikael Hafstrom в новия си филм “Derailed”. Clive Owen, Jennifer Aniston и французинът Vincent Cassel са главните действащи герои в историята, подкрепяни от рапърите-актьори RZA и Xzibit. Драматичният трилър проследява събитията около извънбрачната връзка на мъж и жена, която започва случайно по време на бизнес пътуване. Някой обаче е запознат с развитието на аферата им и започва да ги изнудва. Борбата е всеки да запази цяло семейството си, но целта на изнудвачите е да стигнат докрай, дори и ако се наложи да убиват. 
 
След международния мега-успех на биографичния филм за рапъра Eminem “8 Mile” (2002) отново ставаме свидетели на подобна продукция. Тя проследява сходни събития, но този път свързани с друго лице от комерсиалния хип-хоп в Америка - 50 Cent. Четвърти в тазседмичния боксофис се намира “Get Rich or Die Tryin”, където главната роля се изпълнява от самия 50 Cent, който пресъздава живота си на лентата до момента, в който става популярен. От наркопласьор в квартала, през затвора, той се изкачва до върха на шоубизнеса, благодарение на любовта си към рап музиката, която според самия 50 Cent спасява живота му.
 
От втора на пета позиция пада “Jarhead” на режисьора Sam Mendes. С постъпления от 47 млн. долара лентата с участието на Jamie Foxx, Peter Sarsgaard и Jake Gyllenhaal тепърва ще набира популярност и поради факта, че американците обичат военни филми, в които гордо се вее флагът на победата. В тази военна драма става дума за взвод командоси, които преминават през вражеска територия по време на операция “Пустинна буря” в Персийския залив. И милост няма да има както за едните, така и за другите.
 
Независимо че с всяка изминала седмица дебютният филм на младия Darren Lynn Bousman - “Saw 2”, пада с по няколко места надолу, той може да бъде спокоен, защото продукцията му вече се превърна в най-големия финансов хит на есенния кино сезон. 74 млн. долара печалба за 20 дни при вложени 4 млн. е идеалната сметка за всеки продуцент. Повече от ясно е, че кървавият сценарий, по който хладнокръвният убиец “Пъзела” кара жертвите си да умират показно, е повече от успешно издържан. И зрителите с желание дават парите си да видят как точно става това.
 
Седми в боксофис класацията тази седмица е Martin Campbell с неговата последна творба “The Legend Of Zorro”. В продължението за закрилника на онеправданите - Зоро, Antonio Banderas и неговата екранна съпруга Catherine Zeta Jones се борят с много сериозен враг в лицето на безупречния Rufus Sewel. Калифорния е на прага да стане 31-вият американски щат, но група английски благородници имат други планове, които вещаят само война. Тук се появява Зоро, който е единственото спасения за народа, а впоследствие и за собственото си семейство.
 
Драмата “Prime”, в чийто каст откриваме имената на актриси от ранга на Uma Thurman и Meryl Streep, се държи стабилно в Топ 10 на най-гледаните филми в Америка и тази седмица се намира на почетното осмо място. Действията и техните последствията за млада кариеристка са в основата на филма. Млада, наскоро разведена жена, се влюбва в перспективен художник, които буквално обръща подредения й живот наопаки. История, която ни напомня, че понякога вглъбени в себе си не виждаме истинските неща в живота около нас. 
 
Деветата позиция този уикенд е отредена за “Dreamer: Inspired by a True Story”. Истинска история за борбата на младо момиче и нейния баща да изправят на крака спортен кон след тежко счупване на ставна кост. Тяхната цел е не само да го излекуват, но и да го върнат на пистата за състезания. Вече цял месец филмът се държи в челната десятка и заради звездните имена, които придават тежест на продукцията - Dakota Fanning, Kurt Russell, Kris Kristofferson, Elisabeth Shue и David Morse.
 
Последното ново предложение в 10-те най-гледани филма тази седмица намираме в лицето на лентата “Pride and Prejudice”. Той е романтична екранизация по романа-класика "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин, писан в края на 18 век. Съвременният разказ за живота на 5 сестри и техния баща е заснет от Jon Wright. Тяхната драма се състои в това, че ако старият им баща умре, къщата, в която живеят, ще бъде наследена от техен братовчед, когото те не са и виждали. Спасението е дъщерите да се оженят възможно най-бързо, за да имат някаква сигурност в живота си. Големият въпрос е къде да се търсят подходящите съпрузи? Главните роли в “Pride and Prejudice” се изпълняват от Keira Knightley, Rosamund Pike, Jena Malone и Donald Sutherland.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода 11 – 13 ноември.
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Chicken Little”

60 $ млн.

81 $ млн.

2. “Zathura”

65 $ млн.

14 $ млн.

3. “Derailed”

22 $ млн.

13 $ млн.

4. “Get Rich or Die Tryin”

40 $ млн.

18 $ млн.

5. “Jarhead”

72 $ млн.

47 $ млн.

6. “Saw 2”

4 $ млн.

74 $ млн.

7. “The Legend Of Zorro”

75 $ млн.

40 $ млн.

8. “Prime”

22 $ млн.

19 $ млн.

9. “Dreamer: Inspired by a
True Story"

32 $ млн.

29 $ млн.

10. “Pride and Prejudice”

28 $ млн.

3 $ млн.

Сподели.